Amsterdam

René Froger woont dan al jaren niet meer in Amsterdam, maar onze hoofdstad heeft nog altijd een speciaal plekje in zijn hart. ”Ik ken er elke steen.” René nam vorige week zijn voltallige gezin mee in een Volkswagenbusje om een tour te maken langs zijn favoriete jeugdplekken. Het kan niet anders of het busje is ook door het wonderschone Amsterdam gereden, de stad waar René is geboren en getogen. De stad waar hij nog altijd van houdt.

Ook de vader van Rox Hazes was verknocht aan Amsterdam. Al woonde hij ’op stand’ in een chique villa in Vinkeveen, de tongval van André Hazes sr. verraadde zijn afkomst al als hij een liedje floot. Natuurlijk hebben grote steden als Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht ook hun charme, absoluut. Maar Amsterdam is nou eenmaal onze hoofdstad, en of je wil of niet, een ieder moet toch toegeven dat het een prachtige stad is met z’n grachten, de Jordaan, De Wallen, de lichtjes op het Leidseplein, theater Carré aan de veel bezongen Amstel, het IJ, het homomonument, de skyline van Noord, alle duiven op De Dam, het paleis, de dikke rijen voor het Anne Frank Huis… Het is niet voor niets dat er jaarlijks zo’n 17 miljoen bezoekers door Amsterdam slenteren. De stad die altijd bruist en leeft…

Bijna altijd dan. Want momenteel hangt er een grote zwarte wolk boven de stad. Het heengaan van Eberhard van der Laan heeft er flink ingehakt bij zijn zo geliefde inwoners. De burgemeester had hart voor de stad en daar maakte hij geen geheim van. Bij hem voelden de Amsterdammers zich veilig en geliefd. Willeke Alberti is kapot van het overlijden van de sympathieke burgervader. ”Ik ben verschrikkelijk verdrietig”, zo fluistert het nichtje van Johnny Jordaan. De burgemeester, die veel te jong is overleden, wordt nu al enorm gemist. Het hart is uit de stad, en het zal even duren eer het weer gaat kloppen… Amsterdam zal nooit meer hetzelfde zijn zonder Eberhard van der Laan, maar we gaan ons best doen om goed voor zijn ’lieve stad’ te zorgen….

Chantal Braspenning

Hoofdredactie