bibian-mentel

Bibian Mentel deelt leven in documentaire

Oud-snowboardster Bibian Mentel is een jaar lang gevolgd door documentairemaker Jesse Bleekemolen voor een documentaire over haar leven, genaamd Bibian Mentel LEEF. “Iedereen kent me als de goedlachse Bibian, maar er zit ook een andere kant aan het verhaal,” vertelt ze donderdagavond aan tafel bij Jinek. De documentaire zal vanaf 21 oktober te zien zijn op Videoland.

De 48-jarige Bibian is al dertien keer getroffen door kanker. Desondanks staat ze bekend om haar positieve levensinstelling: ze vocht en overwon de ziekte meerdere keren, maar toen er in maart 2019 opnieuw kanker werd geconstateerd, bleek deze op 7 plekken in haar lichaam te zijn uitgezaaid. “Ik wil dat er een grens zit aan mijn verdriet. We zeggen altijd: even janken en dan is het weer ok√©. Ik hoop dat het inspirerend is voor anderen die in zo’n situatie zitten,” stelt ze.

Documentairemaker Jesse Bleekemolen, een van de jongste filmmakers van Nederland, volgde Bibian met als doel een intiem portret te schieten over haar strijdlust en angst voor de dood. “Filmmaken is mijn werk, maar dit komt zo dichtbij,” stelt hij terwijl hij bij Jinek aan tafel zit. “We wisten aan het begin van deze film dat het einde misschien ook het einde van Bibian zou zijn. Met dat in ons achterhoofd zijn we gestart met draaien.”

In Bibian Mentel LEEF maken we de oud-snowboardster zowel ontzettend blij mee, bijvoorbeeld na afloop van de finale van Dancing with the Stars, als intens verdrietig wanneer ze hoort dat de kanker zich in haar rug aan het uitzaaien is. “Ik vind letterlijk het leven nog veels te leuk, ik wil nog zo graag meer mooie herinneringen maken,” zegt Bibian. Eva Jinek, die de film aan het einde van het interview wil aanprijzen, moet slikken om haar tranen binnen te houden na de dappere en wijze woorden van Bibian.

Beeld: Instagram