davina-michelle

Davina Michelle is Ambassadeur voor de Vrijheid

Zangeres Davina Michelle (25) heeft als een van drie Ambassadeurs voor de Vrijheid een belangrijke missie: uitdragen dat jongeren vrij zijn in wie ze willen zijn. “Vrijheid gaat over veel meer dan een lockdown”, zegt de zangeres in gesprek met het ‘ANP’.

“Voor mij gaat vrijheid erom dat het oké is om niet perfect te zijn. We leven in een tijd waarin het heel erg om het plaatje gaat. Social media is een grote vleeskeuring”, vertelt Davina. Speciaal hierover schreef ze voor Bevrijdingsdag een nummer, Nobody’s Perfect. “Ik denk dat het belangrijk is dat jongeren zich daar bewust van zijn en dat ze verder kijken dan de oppervlakte. Dat ze zich vrij voelen om zichzelf te zijn. Het zou heel mooi zijn als ik via mijn volgers deze boodschap kan uitdragen.”

Davina, die bekend is om hits als Duurt te lang, Hoe het danst en 17 miljoen mensen, is met Tino Martin en Jonna Fraser Ambassadeur voor de Vrijheid. De drie artiesten treden woensdag op vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen en spelen een verbindende rol tijdens Bevrijdingsdag, die vanwege de coronacrisis net als vorig jaar volledig online plaatsvindt.

Over het ambassadeurschap hoefde de zangeres niet lang na te denken: “We zitten nu midden in een periode waarin we niet zo vrij zijn, waarin we in onze vrijheid worden beperkt”, stelt ze over de huidige coronamaatregelen. “De uitdaging om ambassadeur te zijn is dit jaar extra groot en daarom wilde ik heel graag meedoen. Ik wil laten zien dat vrijheid om veel meer gaat dan de lockdown waar we in zitten.”

Ter voorbereiding op 5 mei sprak Davina met mensen met verschillende achtergronden over wat vrijheid voor hen betekent. Ze ging onder andere in gesprek met een veteraan, een weeskind en een vluchteling. “De vluchteling vertelde dat vrijheid voor hem betekent dat hij veilig over straat kan lopen, zonder een bom op zijn hoofd te krijgen”, herinnert Davina zich van dat gesprek.

“Een docent op een middelbare school die ik sprak, vertelde dat vrijheid voor haar is dat een leerling er voor uit mag komen dat hij homo is”, vervolgt ze . De gesprekken, die ze “heel mooi en inspirerend” vond, lieten Davina ook nadenken over wat vrijheid voor haarzelf betekent. “Want wat vrijheid is, is voor iedereen anders.”

Als Ambassadeur van de Vrijheid neem je normaal gesproken ook een vlucht met een helikopter langs de verschillende Bevrijdingsfestivals, maar dat zal dit jaar helaas niet zo zijn. “Maar we gaan wel met de helikopter van Gilze-Rijen naar Den Haag waar Rutte het Bevrijdingsvuur aansteekt en waar ik mijn liedje mag spelen”, zegt Michelle verheugd. “Dat is natuurlijk supertof. Die helikoptervlucht hoort er wel bij. Daar voel je je extra vrij door.”

Beeld: Instagram