Jochem Myjer negen jaar ná de tumor die hem stil kreeg…

Hij praat sneller dan het licht, beweegt meer dan een nest krioelende mieren en verbruikt meer energie dan duizend huishoudens bij elkaar. Jochem Myjer (42) is een geboren druktemaker die zich door niets of niemand lijkt tegen te houden.

In 2011 is het echter toch gelukt om de cabaretier stil te krijgen en de aanleiding daarvoor was totaal niet grappig. De beroepsgrappenmaker moest in augustus van dat jaar met spoed worden geopereerd aan een tumor in zijn ruggenmerg. Aanhoudende en steeds erger wordende nekpijn was de aanleiding voor een onderzoek middels een MRI-scan. Toen bleek dat er iets in zijn rug zat dat er niet hoorde. “Ik kan amper twee meter lopen”, omschreef Jochem destijds zijn belabberde fysieke situatie. Tijdens een langdurige en riskante operatie in het LUMC is de tumor verwijderd. Het bleek te gaan om de minst bedreigende variant van de ruggenmergtumor. De kans dat deze vorm terugkomt, is klein, maar ook niet uit te sluiten. Het gaat om de zogenaamde ‘laaggradige variant van een ependymoom’, voor wie dat weten wil.

Al voor de medische ingreep vertrouwde men Jochem toe, dat het herstelproces langdurig en intensief zou worden. Vanzelfsprekend moest hij alle openstaande voorstellingen afgelasten. Ook werd de première van zijn nieuwe show uitgesteld. Een regelrechte ramp voor de gedreven, ambitieuze entertainer uit Leiden. Acht lange maanden van herstel, fysiotherapie en training volgden. Het werden maanden die jaren leken te duren. Maar in januari 2013 volgde de première van zijn voorstelling ‘Even geduld aub’. Jochem Myjer was er weer. Springt weer, rent weer, schreeuwt weer en kakelt weer als een kip zonder kop.

Gelukkig gaat het nog steeds erg goed met de geboren grapjas. Een blik op zijn speellijst leert dat hij momenteel even niet in het theater staat, maar Jochem doet ook allerlei andere dingen. Zo heeft hij opnieuw een bestseller te pakken, want zijn kinderboek ‘De Gorgels en de grote operatie’ is vorige week binnengekomen op de tweede plaats van de Bestseller 60-lijst!

foto: Instagram