Johnny de Mol stopt met zijn reisprogramma

Vandaag is het tiende en laatste seizoen van ‘Waar is De Mol?’ aangebroken, een reisprogramma waarin Johnny de Mol (41) de hele wereld afreisde. “Ik heb krokodillen gevangen en de amazone afgevaren met een kano,” vertelt de presentator, die het televisieprogramma de afgelopen vijftien jaar presenteerde, aan het ANP. Vanwege corona is het echter lastiger om te reizen en “niet meer van deze tijd”, aldus De Mol.

Dit laatste seizoen zal Johnny in Nederland eindigen, maar dat heeft niets met de coronasituatie te maken, stelt hij: “Dat hadden we eigenlijk al voordat corona uitbrak bedacht. Het is ook een mooie geste. Verre reizen zijn prachtig, maar we moeten ook ons eigen land waarderen.” In de laatste afleveringen van het programma reist de presentator door heel Nederland heen, samen met zijn gasten. Zo legt hij onder andere de Hunebed Highway af met Johan Derksen, die in Drenthe is opgegroeid, en krijgt hij ook gezelschap van Sylvana Simons, Gordon en Sergio Herman.

Volgens De Mol levert in Nederland reizen ook intiem materiaal op, zoals tijdens zijn trip met stylist Fred van Leer. “Fred is een echte spring-in-’t-veld, maar heeft ook een hele slimme en zakelijke kant.” Samen beklimmen ze onder andere de Maastoren in Rotterdam, waar ze samen uitkijken over Alblasserdam, waar Fred vandaan komt. “Dan vertelt hij ineens over zijn vader, die hem altijd zei dat je mensen je moet laten onderschatten. Zo kom je als een duiveltje uit het doosje.”

Johnny denkt met plezier terug aan vijftien jaar Waar is de Mol?. “We hebben zulke gave momenten meegemaakt. Ik was met Lange Frans in Swaziland, waar we lokale wiet hebben gerookt en knetterstoned in een grot hebben geslapen,” blikt hij terug. “Maar het is klaar. Tijd voor nieuwe dingen.”

Johnny wil zich nu zowel voor als achter de schermen meer inzetten voor de “kwetsbaren onder ons”, zoals bij Restaurant Misverstand, waarin relatief jonge mensen met dementie een restaurant mochten runnen. Johnny hoopt met zulke programma’s mensen “een luisterend oor te bieden, een schouderklopje te geven en door samen te lachen een goed gevoel te geven”.