Komt Frank Masmeijer volgende maand vrij?

Het zou zomaar kunnen dat Frank Masmeijer volgende maand, in februari dus, weer op vrije voeten zou kunnen staan. De man die ooit bekend werd als quizmaster zit natuurlijk vast in de gevangenis van Beveren, wat in België ligt. Hier is hij opgesloten vanwege zijn betrokkenheid bij grootschalige cocaïnesmokkel. Masmeijer heeft een verzoek ingediend om vervroegd vrij te komen, zo heeft een woordvoerder van het Parket Oost-Vlaanderen laten weten. Als zijn verzoek wordt goedgekeurd en Masmeijer dus inderdaad binnenkort de gevangenis mag verlaten dan zou hij EasyTerra kunnen bezoeken. Een auto huren om terug naar Nederland te kunnen gaan is immers mogelijk nodig. Toch is het nog maar de vraag of Masmeijer daadwerkelijk op vrije voeten zal komen in februari. 

Celstraf van negen jaar

Frank Masmeijer is een voormalig televisiepresentator die in juni 2019 veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van maar liefst negen jaar. Dit werd gedaan in hoger beroep. Hij kreeg deze straf omdat hij in 2014 betrokken zou zijn geweest bij het smokkelen van 467 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen. Masmeijer heeft inmiddels met zijn voorarrest erbij zo goed als een derde van zijn celstraf uitgezeten. Hierdoor komt hij ondertussen in principe in aanmerking voor vervroegde vrijlating. De woordvoerder van het Parket Oost-Vlaanderen laat hierover het volgende weten: “De betrokkene diende een verzoek in tot voorlopige invrijheidstelling. Die procedure loopt momenteel”. In dit geval is de betrokkene natuurlijk Frank Masmeijer. Naast zijn gevangenisstraf van 9 jaar moest Masmeijer ook een boete van 90 duizend euro betalen.

9 februari 2021

Uiteindelijk zal de rechter in België moeten beslissen of Frank Masmeijer daadwerkelijk in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. Deze zaak zal op 9 februari 2021 voorkomen bij de Strafuitvoeringsrechtbank Gent, zo geeft de woordvoerder van het Parket Oost-Vlaanderen aan. Dit zal dus de grote belangrijke dag zijn voor Masmeijer. De woordvoerder vervolgt: “Of de betrokkene de gevangenis zal kunnen verlaten vanwege een voorlopige invrijheidstelling zal dus afhangen van de beslissing van de Strafuitvoeringsrechtbank”. De rechter zal hierbij onder andere kijken of er een kans is dat Masmeijer weer nieuwe strafbare feiten pleegt. Ook de vooruitzichten wat betreft reclassering zullen meegenomen worden. Vanwege proefverlof heeft Masmeijer overigens al eerder stappen buiten de gevangenis kunnen zetten, zo liet hij in augustus 2020 weten.

23 miljoen euro

Frank Masmeijer werd door de Belgische politie opgepakt op 14 oktober 2014 omdat hij verdacht werd van smokkel van 467 kilo cocaïne. Ook werd hij verdacht van deelname aan een criminele organisatie, waarin ook een groenteboer een een familielid van zijn vrouw zat. Dit familielid werkte in de haven van Antwerpen. De criminele organisatie zou gezamenlijk geproduceerd hebben om de cocaïne met een straatwaarde van maar liefst 23 miljoen euro België binnen te smokkelen. De drugs was verstopt in een pallet bananen uit Zuid-Amerika. Masmeijer zou onder andere betrokken zijn bij deze deal door samen met het familielid van zijn vrouw in een auto van de fruithandel de partij op te halen in de Antwerpse haven. De douane rook onraad en dus kregen de twee de lading niet mee.

Gerelateerde artikelen