Dnmmuvbv

Marieke Elsinga en Waylon klimmen in de pen voor sinterklaasboek

Marieke Elsinga en Waylon zijn de eerste twee schrijvers van de achttiende editie van de nationale sinterklaasboeken. Voor zowel de presentatrice als de zanger is het hun schrijversdebuut. De sinterklaasboekenreeks verschijnt dit jaar, in opdracht van Unilever, bij de supermarkten PLUS, Deen, Hoogvliet, Jan Linders & Poiesz. 

Marieke Elsinga, iedere ochtend te horen bij het radiostation QMusic, en als presentatrice bij RTL Boulevard te zien, is enthousiast over haar deelname. ‘Normaal kruip ik niet snel in de pen. Ik ben eigenlijk niet zo van het schrijven,’ laat Marieke weten. ‘Maar een eigen kinderboek bedenken en realiseren is toch wel een bucketlist-dingetje. Ik heb daarom ook direct ja gezegd.’

Het schrijven zelf is Waylon niet vreemd. De zanger heeft tientallen schrijfsessies achter de rug. Maar dan ging het altijd om zijn liedjes. ‘Of het nu het schrijven van liedjes is, een gedicht of een boek; in alles is creativiteit belangrijk,’ zegt Waylon. ‘Normaal kan ik een verhaal zingend vertellen, maar een verhaal schrijven vind ik net zo leuk. Helemaal omdat ik thuis de perfecte doelgroep heb zitten, namelijk mijn dochter Teddie.’

Sint en de magische noot

Het sinterklaasboek van Waylon heeft als titel Sint en de magische noot. Hoofdpersoon Johan is anders dan andere jongens. Hij ziet de wereld in muzieknoten. Maar dan komt die donkere nacht van 4 december. Verdwijnt de muziek uit zijn leven? En welke rol speelt Sinterklaas? Het is een sprookjesachtig verhaal over bang zijn en hoe verbeeldingskracht en muziek dan kunnen helpen. De Engelse illustrator Lee Hodges heeft de tekeningen gemaakt. Hij laat zich inspireren door de kleuren van latino-culturen, de chaos van street art en de ritmes van muziek. Lee werkt mee aan festivals voor klanten als Womad, the Lincoln Centre New York en het Cheltenham Jazz Festival. Tevens heeft hij diverse albumhoezen ontworpen. 

Pietenpoezen

Het sinterklaasboek van Marieke Elsinga, die haar liefde voor katten nooit verbergt, heeft haar boek Pietenpoezen genoemd. De hoofdpersoon in dit verhaal is de eenzame zwerfkat Kiki, ook de naam van haar eigen kat. Kiki ontdekt bij toeval het huis van Sinterklaas. Met haar komst begint een onwaarschijnlijk avontuur waarin Sinterklaas zijn vertrouwde Pieten mist en steeds meer in paniek raakt… De tekeningen zijn van de in Moskou wonende Katerina Gorelik. Ze studeerde rechten maar wilde niets liever dan tekenen. Ze is dol op dieren die haar inspireren om nieuwe boeken te maken. Haar boeken zijn uitgegeven in Frankrijk, Rusland, Italië, Nederland, Portugal, Korea en China.

De sinterklaasboeken zijn vanaf 15 november gratis te verkrijgen bij aankoop van aanbiedingen van Unilever bij de supermarktfilialen van deze Superuniewinkelformules: PLUS, Deen, Hoogvliet, Poiesz en Jan Linders.