Musical over Jacques d’Ancona

De Groningse presentator en journalist Jacques d’Ancona wordt het onderwerp van een musical. Het Groningse gezelschap GOOV maakt een voorstelling over het turbulente leven van de BN’er, die in première gaat op de dag voor 15 september, als D’Ancona 80 hoopt te worden.

Dat heeft GOOV donderdag bekendgemaakt. Jacques J, zoals de voorstelling heet, vertelt over “een kleine jongen uit Groningen die een grote man werd in bekend Nederland”. D’Ancona is geboren en getogen in Groningen. Hij werkte voor alle lokale media, zoals RTV Noord en het Dagblad van het Noorden, en kreeg in de jaren tachtig landelijke bekendheid als juryvoorzitter in de Soundmixshow en de Sterrenplaybackshow van Henny Huisman. In de tijd dat jury’s over het algemeen vrij mild waren was D’Ancona heel eerlijk en zeer kritisch over de kandidaten.

Daarnaast is de BN’er actief als voetbalscheidsrechter en is hij actief ambassadeur van de Make-A-Wish-Foundation. Ook komen in de musical de oorlogsjaren van het gezin D’Ancona aan bod, dat moest onderduiken voor de Duitsers.

GOOV wil met de musical D’Ancona en zijn rol voor de Nederlandse cultuurwereld eren, stelt het gezelschap. Het script van Jacques J is geschreven door Jan Veldman, de muziek is van Jan Meiborg. De presentator zelf is op de hoogte van het plan en heeft GOOV “volledige artistieke vrijheid” gegeven om zijn levensverhaal te bewerken.

De voorstelling is half september een week lang te zien in de Stadsschouwburg in Groningen. Het is nog niet bekend of Jacques J. ook gaat toeren door Nederland.

bron: RTL Boulevard

Gerelateerde artikelen