Ondergronds

Wat gebeurt er als je willekeurige mensen samen opsluit en 24 uur per dag gaat filmen? John de Mol besloot exact twintig jaar geleden de proef op de som te nemen. Ondergronds en in het diepste geheim sleutelde De Mol aan de allereerste realitysoap ter wereld: ’Big Brother’. Het tv-project ging op 16 september 1999 van start met een groepje onbekende mensen dat geen idee had wat er nou precies van de grond was gekomen en wat de gevolgen zouden zijn. Iedereen had het erover bij de koffieautomaat. ’Big Brother’ was een hit. Pure televisie, spontane karakters. En juist vanwege die echtheid waren de drie maanden ondergedoken deelnemers niet goed voorbereid op hun terugkeer in de bovengrondse wereld vol plotselinge aandacht en bekendheid. Ook de makers voorzagen die enorme impact niet; de nazorg voor de deelnemers was minimaal.

Bart en Ruud kregen psychische problemen. En vele jaren na de derde serie beweegt de transseksuele Kelly zich nu in de ondergrondse wereld van de prostitutie. Is de nazorg inmiddels beter geworden? In Engeland pleegden twee deelnemers van ’Love Island’ recent zelfmoord. Party informeerde bij de Nederlandse realitykandidaten of zij voldoende zijn begeleid na hun deelname.

Naast al het realityaanbod draait ook de ’gewone’ showbizz gewoon door, nog altijd met John de Mol in een hoofdrol. Via een slim gangenstelsel sluisde hij de grootste sterren van RTL4 naar zijn SBS6. Ook zus Linda de Mol verhuist naar het nieuwe tv-hol, iets wat haar vrienschap met achterblijver Chantal Janzen misschien op scherp zet?

Wat verhoudingen betreft, schijnt er in het nieuwe SBS-kamp momenteel weinig liefdeslicht bij Erland Galjaard en Wendy van Dijk. Erland heeft zich laten uitschrijven in Nigtevecht en probeert heimelijk de echtelijke woning te verlaten. Maar in dit wereldje blijft vrijwel niets écht ondergronds…

Chantal Braspenning

Hoofdredactie