Dance4life Gala 2018

Politie vraagt hulp aan Xander de Buisonjé om coldcase extra onder de aandacht te brengen

De politie vraagt met een grote mediacampagne aandacht voor de dood van baby Sem Vijverberg. Het pasgeboren jongetje werd in januari 2006 gevonden in de rietkraag van de bevroren vijver de Kapperskolk in Doetinchem. Om de zaak nog meer onder de aandacht te brengen heeft de politie o.a. Xander de Buisonjé gevraagd om een lied te schrijven. Xander schreef en componeerde het lied Er is nog hoop met de hoop dat er op deze manier meer aandacht voor de zaak, maar ook voor het onderwerp in het algemeen komt. Daarom gaan alle opbrengsten van het lied naar Stichting NIDAA en stichting De Beschermde Wieg. Stichting NIDAA is het kenniscentrum over anoniem afstand doen van een pasgeboren baby. Stichting De Beschermde Wieg biedt hulp aan (ongewenst) zwangere vrouwen die – om welke redenen dan ook – geen beroep op reguliere hulpverlening kunnen, durven of willen doen. Het nummer Er is nog hoop is vanaf morgen op alle grote streamingsdiensten te beluisteren.

“Toen de politie mij benaderde met deze vraag moest ik er wel even over nadenken, maar al snel dacht ik: ‘wie ben ik om nee te zeggen tegen de hulpvraag van een coldcase-team?’. Het zou fantastisch zijn als er tips binnenkomen die de zaak daadwerkelijk kunnen oplossen en minstens zo belangrijk, hoop ik dat iedereen die een beetje hoop nodig heeft in het leven hier ook hoop uit kan putten. In welke situatie dan ook”, aldus Xander de Buisonjé. Er is nog hoop is geproduceerd door Edwin van Hoevelaak en Xander de Buisonjé.

Over de zaak
Sem Vijverberg werd in januari 2006 gevonden in de rietkraag van de bevroren vijver de Kapperskolk aan de Torontostraat in Doetinchem. Spelende kinderen zagen het jongetje en dachten dat er een pop in het water lag. De opgeroepen ouders zagen direct dat het ging om een pasgeboren baby en schakelden de politie in.

De politie start in 2006 direct een groot onderzoek. De buurt wordt gevraagd naar informatie en ook via de media wordt opgeroepen informatie te delen. Ook in de maanden die volgen wordt grondig onderzoek gedaan. Helaas is nooit vast komen te staan wie de ouders van Sem Vijverberg zijn, wie hem in het ijskoude water hebben achtergelaten en wie verantwoordelijk is of zijn voor de dood van het jongetje.

Vast is komen te staan dat het jongetje geleefd heeft en door fors geweld om het leven is gebracht. De politie is in 2006, net als nu, zorgvuldig omgegaan met de gevoeligheden rond dit onderzoek. Toch wordt er flink ingezet om antwoorden te vinden op de vraag wie er verantwoordelijk is voor de dood van Sem.

Tips
Heeft u informatie die van belang kan zijn om de vragen te beantwoorden, het is nooit te laat om te praten. Bel gratis de Opsporingstiplijn op 0800-6070 of mail naar coldcase@politie.nl. U kunt uw informatie desnoods anoniem delen door te bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.