Radiosterren van het eerste uur openen ‘192 museum’ in Nijkerk

Op 31 augustus 2016 om 18:00 uur, precies 42 jaar nadat Radio Veronica haar uitzendingen vanaf de Noordzee moest staken, opende in Nijkerk een expositie over de geschiedenis van de zeezenders in het algemeen en van Radio Veronica in het bijzonder. Onder anderen Tineke de Nooij, Piet Veerman, George Baker, Gijs Staverman en Erik de Zwart waren belangstellend aanwezig bij de opening van het ‘192 museum’.

De expositie geeft een overzicht van de geschiedenis van Radio Veronica, van de chaotische beginjaren tot het trieste einde in 1974. In een aparte ruimte komen ook de andere zeezenders, zoals Caroline, Londen, Dolfijn, Mi Amigo, en Radio Noordzee aan bod.

De geschiedenis van Radio Veronica is verdeeld over een aantal kamers, die chronologisch zijn ingericht: ‘De beginjaren’, ‘Summer of Love’, ‘Golden Years of Dutch Popmusic’, ‘Veronica blijft, als u dat wilt’ en ‘Het laatste uur’. Van de vele filmbeelden over de zeezenders is een selectie gemaakt die in een apart zaaltje vertoond wordt. Aan de ‘Top 40’ is een aparte kamer gewijd, die zich niet beperkt tot de periode van de zeezender.

In de expositieruimtes zullen delen van oude radioprogramma’s, tunes en jingles te horen zijn. Er worden twee verschillende radiostudio’s ingericht, uitgerust met de originele apparatuur, alsmede een ‘Drive In Show-Bar’. Er zullen technische spullen, radio’s, banden, awards, gouden platen, posters, T shirts, stickers, foto’s, singles, LP’s, knipsels en boeken te zien zijn. Daarnaast is er ook een portrettengalerij met foto’s van alle presentatoren en disc-jockeys.

Het 192 museum is een initiatief van Bert van Breda (192TV, BR music), Lex Harding, Ad Bouman en Juul Geleick van de Stichting Norderney en René Kroon (192TV). De inrichting van de expositie wordt verzorgd door Jaap Schut van Museum Rock Art in Hoek van Holland, waarmee een nauw samenwerkingsverband is afgesproken.

www.192tv.nl