Rob de Nijs over Parkinson: ‘Nooit gedacht dat dit het was’

Rob de Nijs (77) kreeg een tijd geleden de schrik van zijn leven toen hij hoorde dat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson. Het heeft zijn hele leven omgegooid, zowel professioneel als privé, zo vertelt hij in het Belgische programma ‘Vandaag’.

Momenteel gaat het goed met Rob, zo vertelt hij. “Zolang ik maar kan zingen. Het heeft veel met je mindset te maken. Hoe je jezelf voelt. Muziek is het beste medicijn dat er is. Het blijft natuurlijk een rotziekte. Het is elke keer maar afwachten: hoe lang gaat het nog duren?” Steeds vaker kreeg Rob te horen dat hij veel trilde op het podium. “Mensen zeiden me: ‘Je hand trilt zo, hoe komt dat?’ Vooral als ik een emotionele ballad moest zingen had ik er meer last van. Ik legde ook nooit de link met de ziekte van Parkinson. Ik had al zoveel meegemaakt dat ik gewoon dacht: ‘Dit overleef ik ook wel weer.’ En dat doe ik natuurlijk ook. Maar ik had nooit gedacht dat het dit was, nee.”

De zanger dacht er zelfs een tijdje aan om te stoppen met zingen. “Ik dacht inderdaad dat ik ermee ging ophouden. Ik ben een paar keer zwaar gevallen en daar was ik door getraumatiseerd.” Een van die valpartijen werd gefilmd en ging al snel het internet over. Vlak daarna besloot Rob dan ook met het nieuws naar buiten te komen. “Eerder dan ik gewild had. Omdat ik niet wilde dat men dacht dat ik aan de drank zat. (…) Ik hou te veel van muziek en zingen. Het enige probleem is dat ik sneller vermoeid raak.”

Niet alleen heeft de ziekte impact op zijn carrière, maar ook zijn thuissituatie wordt daardoor flink op de proef gesteld. Hij en zijn vrouw Henriëtte hebben het dan ook over mantelzorg. “We zijn er bewust van dat we op dat punt gaan komen”, vertelt zijn vrouw. “Maar we houden van elkaar en dat zal altijd zo blijven.” Samen hebben zij een zoontje van acht, Julius. Ook hij weet van de situatie van zijn vader. “We leggen hem alles uit en hij weet perfect wat er aan de hand is. Je moet zoiets met je kind delen, want dat hoort bij het leven.”

bron: RTL Boulevard

foto: Instagram