Bn Ers Genieten Van Het Fraaie Voorjaar

Tineke de Nooij strijdt dapper tegen eenzaamheid

Door corona komt er vrijwel niemand meer over de vloer bij Tineke de Nooij (79). En dat is wennen voor de presentatrice, die volgend jaar de tachtig aantikt. In Party 45 (vandaag en morgen nog te koop) praat ze over haar grote hekel aan alleen wonen, de isolering door corona, tv-kijken en haar zestigjarig radiojubileum.

Hieronder alvast een voorproefje, het hele interview inclusief mooie nieuwe foto’s staat zoals gezegd in Party 45.

Tineke, het was net etenstijd: is het bij jou aan tafel stiller dan ooit?

”Zeg dat wel. En ik hou er niet van voor mezelf te koken, dat is echt helemaal niets voor mij. Gisteravond had ik weer wat leuks bedacht en dat maak ik dan klaar, maar dan staat die volle pan op tafel en denk ik: dat kan ik nooit op! Voor jezelf koken is helemaal niet leuk. Ook aan alleen wonen vind ik helemaal niks.”

Toch doe je dat al jaren. Je man Peter overleed in 2018 en toen woonde hij al acht jaar in een verzorgingshuis vanwege de herseninfarcten die hij had gehad.

”Ik woon al heel lang alleen, dat klopt, maar voorheen had ik nog het gevoel dat ik ergens bij hoorde. Nu heb ik juist heel sterk het gevoel dat ik nérgens meer bij hoor.”

Komt dat door het wegvallen van je echtgenoot?

”Mede, maar niet alleen daardoor. Door de maatregelen en restricties is het bijna niet meer mogelijk iemand op een ontspannen manier te treffen. Ik wil niet dramatisch doen, maar een mens hoort niet alleen te zijn. Ik heb altijd een groot gezin gehad, ben gewend veel mensen om me heen te hebben. Ook in de acht jaar dat Peter werd verzorgd, had ik altijd veel mensen over de vloer. Ik had een kookclub en mijn vriendinnen en er kwam steevast ééns per week iemand eten die ook alleen leefde. Ook de buren aten geregeld een hapje mee. Ik had dus een goede reden om een paar keer per week te koken. Nu we elkaar nauwelijks nog mogen of durven opzoeken, is het om me heen wel érg stilletjes geworden.”