Pexels Anete Lusina 6331157

Vier goede gewoontes uit coronatijd die we moeten behouden

Zit je de hele dag in je joggingbroek omdat je thuiswerkt? Beweeg je een stuk minder? Dan denk je misschien niet direct aan nieuwe gezonde nieuwe gewoontes je over kan houden uit de coronatijd. Het einde van de pandemie lijkt nog lang niet aan de orde, maar als het zover is zou je onderstaande vier punten toe moeten blijven passen. Want er is wel degelijk een groep mensen die positieve ervaringen overhoudt aan deze crisistijd. 

Tijd voor jezelf maken 

Door de coronacrisis gaan veel dingen in je leven tijdelijk niet door. Je weekendtas voor een stedentrip inpakken gaat niet, vergaderingen en sportavonden niet door. Hierdoor komt er meer rust en hou je tijd over om aan jezelf te besteden. Iets wat we eigenlijk vaker zouden moeten doen, want het is beter voor je psychische gezondheid. Tijd voor jezelf kan bestaan uit een lange wandelingen maken, fietsen, een boek lezen in plaats van televisiekijken of een nieuwe hobby ontdekken. Door deze dingen te doen zorg je ervoor dat je lekkerder in je vel zit. Wanneer de pandemie verdwijnt moet je deze dingen niet opgeven.  

Meer bewegen overdag 

Het afgelopen jaar hebben de meesten een stuk minder beweging gekregen, omdat de sportscholen dicht gingen en de sportlessen afgelast werden. Toch is er een groep mensen die juist meer beweegt. Dat komt mede door het thuiswerken. Ineens is het mogelijk om je tijd overdag anders in te delen. Hierdoor kan je gemakkelijker een wandeling tijdens je lunch maken of je bent ’s avonds eerder klaar met eten en kan je daarna de deur nog uit voor een fietstocht of wandeltocht. Je hoeft niet meer een hele avond vrij te plannen en dat biedt voordelen. Bedrijven hebben al te kennen gegeven dat er in de toekomst meer thuisgewerkt gaat worden. Behoor je tot die groep werknemers pak dan die kans en beweeg overdag meer. 

Gezonder eten 

Gezonder eten geldt niet voor iedereen, want sommige mensen eten juist meer of ongezonder, toch zijn er mensen die gezonder eten. Uit onderzoek blijkt dat een op de vier Nederlanders gezonder eet sinds de lockdown. Dat doen ze omdat ze het belangrijk vinden om een goede weerstand op te bouwen. Deze mensen eten meer groente en fruit en eten minder vlees. Tevens worden er minder kant- en klare maaltijden gegeten, want er is meer tijd voor koken. 

Kleine momenten meer waarderen

Vakanties, concerten, feestjes, uit eten gaan, fysiek shoppen en een nieuwe cowboysbag of strandtas scoren, het zijn allemaal dingen waarvan we genieten, maar die nu tijdelijk niet kunnen. Daardoor hebben we meer oog voor de kleine geluksmomenten in het leven. Sommige mensen hadden nooit gedacht dat ze nog eens zouden genieten van een lange wandeling of een fietstocht. Of wat dacht je van blij worden van een social deal, een kaartje krijgen van iemand die aan je denkt, die ene vriend of vriendin vaker bellen. Door de crisis waarderen we de kleine dingen in het leven veel meer. En dat is iets wat we altijd zouden moeten blijven doen. 

Gerelateerde artikelen