Waarom Herman van Veen geen gevaarlijke dingen doet

Herman van Veen noemt ouder worden een “rijk proces”. De 76-jarige muzikant en theatermaker stelt wel dat hij moet oppassen: hij doet geen onbezonnen, gevaarlijke dingen, zegt hij tegen AD.

Volgens de zanger is het een kwestie van onderhoud om op zijn manier oud te worden. “Ik vind wijn erg lekker ruiken en sta me daarom toe ervan te proeven, maar ik waak voor overmoedigheid.”

Van Veen heeft naar eigen zeggen voldoende ervaring met het onderhouden van zijn lichaam. “Zonder overdreven te doen, hè. Ik doe niet aan joggen, sport bestaat voor mij uit voetballen met de kleinkinderen. Ik blijf fit door te spelen. Zingen is, dat weet ik zeker, gezond voor een mens.”

Toch beseft de artiest ook dat hij mazzel heeft. “Op mijn leeftijd krijg je een soort droneperspectief op de mensen om je heen. Dat je uitspraken hoort en denkt: typerend voor iemand van dertig. Bij mijn levensfase hoort de neiging te vertellen. Over vroeger. Of over iets wat je aan de weet bent gekomen.”

“Als je die dingen niet kunt vertellen, omdat er geen oren voor zijn, is dat eenzaamheid. Mijn voorrecht is dat er nog genoeg mensen zijn die naar mijn verhalen, naar mijn gedachten willen luisteren. Zowel in de zalen als bij mij thuis.”

bron: nu.nl