Monique Smit

Waarom Monique Smit zichzelf niet googlet…

Monique Smit heeft een afkeer van internet. Sinds enkele jaren blijft zij angstvallig uit de buurt van de zoekmachine Google! De oorzaak daarvan gaat terug naar het begin van haar carrière. De goedlachse Volendamse zangeres startte in de schaduw van haar beroemde broer Jan Smit voorzichtig met het zingen van liedjes. Zoals wel meer jonge meisjes die pas komen kijken, was ook Monique best wat onzeker over haar capaciteiten.

Ten tijde van haar eerste single ’Wild’ in 2007 was ze dan ook razend nieuwsgierig naar de mening van andere mensen over haar. Geregeld typte ze haar eigen naam in op Google om te zoeken naar internetforums waarop mensen hun mening kunnen plaatsen. Dat soort zoektochten had de toen timide zangeres beter niet kunnen ondernemen. Ze las kwetsende teksten als ’Monique heeft een nieuwe auto, die zal ze wel van haar broer hebben gekregen’ of ’Ze denkt dat ze ook kan zingen, net als Jan. Maar een ekster kraait nog beter.’

De meeste sterren gooien dit soort beledigende uitlatingen gemakkelijk over hun schouder. Ze beschouwen het als uitroepen van mensen die verder niks beters hebben te doen en gemakkelijk anoniem vanachter hun PC wat opmerkingen de cyber in slingeren. De losse flodders raakten Monique echter behoorlijk. In een vraaggesprek blikte ze eens terug op die rottijd: “Het is dan net of mensen mij geen leuke carrière gunnen. Ik bleef maar aan die negatieve reacties denken, ook al stonden er honderd leuke tegenover.”

Onder de warme vleugels van haar grote broer krabbelde Monique weer een beetje op uit haar persoonlijke dalletje. Jan vertelde over zijn eigen ervaringen en gaf zijn zussie wat adviezen. Monique vertelt daarover: “Jan zegt altijd dat mensen vaker negatief dan positief reageren. Ik heb zijn advies opgevolgd: ik google mezelf niet.”