Youp Van 't Hek

Youp van ’t Hek gaat cabaretles geven

Cabaretier Youp van ’t Hek (67) gaat zijn kennis overdragen: hij gaat online cabaretles geven. Van ’t Hek staat zelf al zo’n vijftig jaar op het podium en wil zijn expertise nu gaan delen via het platform Grootmeesters.nl.

“Ik kan iemand die niet grappig is, niet grappig maken”, vertelt hij aan het ‘ANP’. “Maar ik kan ze wel de handvatten bieden om eraan te werken.” De masterclass van de cabaretier bestaat uit 33 lessen en een bijbehorende werkboek met opdrachten. Onder andere zanger Guus Meeuwis, actrice Monic Hendrickx en oud-profvoetballer Rafael van der Vaart geven ook een masterclass via het platform.

De lessen zijn er voor iedereen, van mensen die gewoon nieuwsgierig zijn tot jongeren die later op het podium van Carré willen staan. “Ik heb echt de waarheid niet in pacht. Ik kan je alleen wijze woorden van André van Duin meegeven: je moet de lach aan je kont hebben hangen”, stelt hij lachend. “Het publiek bepaalt zelf wel of je leuk bent. Verover de mensen met humor, eerlijkheid en brutaliteit. Ik heb zelf vroeger veel gehad aan Joop Koopman. Hij leerde me alles, wat ik wel, maar vooral ook niet moet doen”, aldus Youp. “Je moet je niet laten opnaaien door krantjes en blaadjes, bijvoorbeeld. Dat zijn dingen die ik mee wil geven aan de nieuwe generatie.”

Van ’t Hek heeft nog een belangrijke tip voor beginnend theatermakers en cabaretiers: “Blijf dicht bij huis. Dat leerde Joop me altijd. Toen ik in 1989 de oudejaarsconference deed, vertelde ik een verhaal over kinderen die knäckebröd in de videorecorder stopte. Dat moest je als ouder dan maar grappig vinden, terwijl godverdomme je hele videorecorder eraan ging”, vertelt de cabaretier. “Maar het klopte. Want ik was toen zelf vader. En nu opa. Ik blijf dicht bij mezelf.”

Ook adviseert hij jonge talenten om zichzelf niet te serieus te nemen. “Toon Hermans sprak ooit de wijze woorden: ‘cabaretiers zijn tegenwoordig te veel wijsneus, te weinig feestneus’. Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten.” Hij adviseert dan ook om nooit tevreden te zijn en altijd te blijven streven naar meer. En het allerbelangrijkste, volgens Youp? “Kilometers maken. Heel veel kilometers maken. Schrap grappen die niet leuk zijn, ga onderuit en gooi alles om. Houd altijd je stoffer en blik bij de hand om op te ruimen en als het echt moet: flikker de hele boel gewoon weg. Durf het.”

Beeld: ANP