Zondagskind

Zo blij als een kind was Martien Meiland toen hij na de eerste uitzending van ’Chateau Meiland’ de kijkcijfers onder ogen kreeg. De realitysoap die door SBS6 wordt uitgezonden, over de avonturen van de familie Meiland en huisvriendin Caroline in een Frans kasteel, bleek van meet af aan een regelrechte hit te zijn. En dat hebben de Meilandjes geweten ook… De boekingen voor een overnachting in hun chambre d’hôte vlogen hen om de oren, dagjesmensen lagen in de bosjes om een glimp van hen op te kunnen vangen en kasteelheer Martien werd gebombardeerd tot nationale volksheld.

Wat begon als een kasteelroman begint nu echter steeds meer op een verhaal zonder happy end te lijken. Martien wordt voor allerlei tv-klussen gevraagd in Nederland en zijn absentie lijkt vooral bij zijn goede vriendin Caroline niet goed te zijn gevallen. De twee maatjes zouden namelijk samen het dagelijkse diner verzorgen in het chateau, maar met de groeiende populariteit van Martien stond Caroline net even te vaak alleen in de pannen te roeren. Ze bereikte het kookpunt, pakte haar koffers en scheurde met gierende banden terug naar Nederland. Hoe vrolijk de familie Meiland ook wekelijks in de camera kijkt, achter de schermen lijkt het lachen hen inmiddels wel te zijn vergaan. Het is immers snoeihard werken om het kasteel draaiende te houden. Of het enorme succes van de serie de ondergang van de vriendschap met Caroline, die jarenlang kind aan huis was bij de Meilandjes, betekent? Laten we hopen van niet, dat zou doodzonde zijn. Goede vrienden liggen immers niet voor het oprapen.

Iets wat Ronnie Tober zal beamen. Hij koestert zijn dierbaren, zeker nu hij flink in de lappenmand zit. Ronnie heeft een loodzware operatie achter de rug. De schrik zit er goed in, Ronnie is door het oog van de naald gekropen. Maar het gaat gelukkig goed. ”We hebben lieve mensen om ons heen die ons helpen”, verzucht het zingende zondagskind.

Chantal Braspenning

Hoofdredacteur