Nieuw seizoen Van onschatbare waarde met Dionne Stax vanaf 26 augustus bij MAX op NPO 1
Dionne Stax presenteert vanaf woensdag 26 augustus om 20.35 uur op NPO 1 een nieuw seizoen van Van onschatbare waarde. In dit MAX-programma krijgen verkopers van bijzondere en waardevolle spullen de kans om hun object te verkopen aan één van de vier experts. Eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd, is er geen weg meer terug.
De gerenommeerde experts in Van onschatbare waarde zijn net als vorig seizoen: Ilse Daatselaar, Arnold Wegh, Bert Degenaar en Bas Jonker.
Aflevering 1: o.a. een Colenbrander-vaas en Willem van Oranje ter paard
In de eerste aflevering zien we onder anderen Willemien. Zij erfde jaren geleden een keramieken vaas van Theo Colenbrander, van haar ouders. Haar moeder heeft de vaas op haar beurt geërfd van professor Ter Veen, een bekende geograaf uit Amsterdam. Haar moeder woonde vroeger bij hem en zijn vrouw in huis en ze was altijd onder de indruk van de vaas. Na zijn overlijden in de jaren 70 heeft de moeder van Willemien de vaas van Ter Veen gekregen.
Ook zien we Sjako. Hij is een verwoed verzamelaar van bronzen beelden en probeert een bijzonder exemplaar te verkopen aan één van de Van onschatbare waarde-experts. Sjako heeft er inmiddels zo veel dat ze tot in de badkamer zijn uitgestald. De schoonmaakster heeft er een hele klus aan. Maar er moeten er nu echt een paar weg. Bij Van onschatbare waarde hoopt hij een beeld van Willem van Oranje te paard, een kleine versie van het metershoge beeld op het Noordeinde in Den Haag, te verkopen.
Aflevering 2: o.a. een Berlage-klok, een gouden ring en een uniek mes
Vandaag betreedt Karel het Van onschatbare waarde-huis. Hij erfde van zijn ouders een staand klokje dat hij altijd in de woonkamer op de kast had staan. Tot hij het een keer liet taxeren. Daarna besloot hij het veilig op te bergen in de kluis. Nu wil hij het klokje graag verkopen zodat hij zijn hele gezin mee kan nemen op vakantie. Naar… de Malediven! Het is niet zomaar een klokje, want hij is ontworpen door dé architect Berlage. Maar vinden de experts het een gezinsvakantie naar de Malediven waard?
Ook zien we Jan Willem. Hij hield als kind al van antiek. Vrienden van zijn grootouders woonden in een prachtig oud huis vol met mooie spullen. Als hij daar klusjes deed, mocht hij weleens wat uitzoeken van een schaaltje. Deze ring deed hem aan King Arthur denken, dat vond hij mooi. Nu wil Jan Willem de ring verkopen, omdat het toch niet in zijn verzameling past.
Joost heeft ook een voorwerp meegebracht, maar niet een antiek stuk. Joost maakt zelf vouwmessen. Van het lemmet tot het heft, ieder schroefje, ieder draadje en ieder bewegend deeltje maakt hij zelf. Zijn pronkstuk, waar hij meer dan 400 uur van zijn vrije tijd in heeft zitten, bestaat uit ruim 300 onderdelen van staal, verguld messing en koper. Geen antiek, maar wel vakmanschap van de bovenste plank.