Partyhapje: Mosselen, de trots van Zeeland
19 september 2025
Zodra de ’R’ in de maand zit, is het tijd voor mosselen. Ze zijn gezond, eenvoudig te bereiden en brengen altijd iets bijzonders op tafel. Lees hier meer!
Let op: zilt of zuur?
De Zeeuwse mossel is de bekendste, maar je kunt ook Franse bouchot-mosselen vinden of Ierse soorten. Let bij aankoop vooral op versheid: de schelpen moeten gesloten zijn, of zich bij een tikje weer sluiten. Een lichte zilte geur is goed. Een visachtige of zure geur? Dan laat je ze beter liggen.
Perfecte bereiding
Spoel de mosselen goed af onder koud water en verwijder eventuele baarden, de draadjes aan de zijkant van de schelp. Kapotte exemplaren of schelpen die niet sluiten, gooi je weg. Voor een klassieke bereiding smelt je een klontje boter in een ruime pan en stoof hierin een fijngehakt sjalotje, wat prei en selderij zachtjes aan. Voeg een glas witte wijn toe en breng dit mengsel aan de kook. Doe de mosselen erbij, zet de deksel op de pan en laat ze vijf tot acht minuten stomen. Schud de pan af en toe om, zodat de warmte zich goed verspreidt. Wanneer de schelpen zich openen, zijn de mosselen klaar om te serveren.
Gegratineerde mosselen uit de oven
Voor vier personen gebruik je een kilo gekookte mosselen, of anderhalf kilo ongekookte mosselen. Meng twee eetlepels paneermeel met twee eetlepels geraspte Parmezaanse kaas, een teentje fijngehakte knoflook, twee eetlepels fijngehakte peterselie en twee eetlepels olijfolie. Verwarm de oven voor op 220 graden of zet de grillstand aan. Haal de mosselen uit hun schelp en leg ze terug in één helft van de schelp. Lepel het mengsel van paneermeel, kaas, knoflook, peterselie en olijfolie over elke mossel. Leg de mosselen vervolgens op een bakplaat, bij voorkeur op een bedje van grof zout zodat ze stabiel blijven liggen, en gratineer ze vijf tot zeven minuten totdat ze goudbruin zijn. Serveer ze met partjes citroen.
Wijntje erbij?
Een frisse witte wijn zoals Muscadet, Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij klassieke mosselen. Bij Aziatische varianten kunt u denken aan een droge Riesling of een koud biertje met een schijfje limoen. Wie liever geen alcohol drinkt, kiest voor bruisend water met munt of een verfrissende gemberlimonade. Zo wordt elke maaltijd met mosselen een feest voor de smaakpapillen.
Meer recepten met mosselen zijn te vinden in Party 37, die afgelopen week in de winkels lag. Bestel hier nog na!
Uit andere media