comfort food

Partyhapje: gezond comfort food

Zodra de dagen korter worden, stijgt de behoefte aan verwarmende gerechten en gelukkig voorziet de herfst ons royaal. Denk aan verfijnde seizoensgroenten als pastinaak, spruitjes en knolselderij: smaakvol, voedzaam en verrassend veelzijdig. Met deze vijf stijlvolle recepten breng je moeiteloos de rijke smaken van het najaar op tafel.

Herfstgroenten zijn niet alleen gezond, maar ook verrassend veelzijdig. Pastinaak bijvoorbeeld is rijk aan vezels, vitamine C en foliumzuur, en ondersteunt de spijsvertering en weerstand. Spruitjes zitten boordevol vitamine K en antioxidanten, wat goed is voor je botten en immuunsysteem, en ze zijn bovendien laag in calorieën. Knolselderij is licht verteerbaar, vezelrijk en bevat veel kalium, wat helpt de bloeddruk in balans te houden. Rode kool is rijk aan vitamine C en antioxidanten, ondersteunt je weerstand en is vezelrijk, waardoor het goed is voor je darmen. Bieten tenslotte bevatten veel ijzer en foliumzuur, wat goed is voor je bloed en energie, en de natuurlijke nitraten stimuleren de doorbloeding.

CHOCOLADE-BIETENCAKE

Voor een chocolade-bietencake heb je gekookte rode biet, pure chocolade, boter, suiker, eieren, bloem en bakpoeder nodig. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een cakevorm in. Smelt de chocolade samen met de boter au bain-marie. Klop intussen de eieren met de suiker luchtig en roer daarna het chocolademengsel erdoor. Voeg vervolgens de bloem, het bakpoeder en de bietenpuree toe en meng alles goed. Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake ongeveer 45 minuten. Het resultaat is een smeuïge cake met een prachtige dieprode gloed. Niemand die vermoedt dat er groente in zit!

Pastinaaksoep met appel en tijm

Voor een pastinaaksoep met appel en tijm voor vier personen heb je pastinaak, een ui, een appel, groentebouillon, tijm, kookroom, olijfolie, peper en zout nodig. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui glazig. Voeg de pastinaak en appel toe en bak een paar minuten mee. Schenk vervolgens de bouillon erbij en voeg de takjes tijm toe. Laat de soep twintig minuten zachtjes koken. Verwijder de tijm en pureer de soep glad. Roer de room erdoor en breng de soep op smaak met peper en zout.

Geroosterde spruitjes met balsamico en pecannoten

Voor geroosterde spruitjes met balsamico en pecannoten voor vier personen heb je spruitjes, olijfolie, balsamicoazijn, pecannoten, peper en zout nodig. Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de spruitjes met olie, peper en zout en spreid ze uit op een bakplaat. Rooster de spruitjes ongeveer twintig minuten in de oven. Besprenkel ze daarna met balsamico en strooi de gehakte pecannoten erover. Tip: je kunt deze spruitjes ook lauwwarm in een salade met wat blauwe kaas serveren; je zult zien dat niemand dan nog moppert dat spruitjes ’stinken’.

Meer recepten met comfort food zijn te vinden in Party 42, die afgelopen week in de winkels lag. Bestel hier nog na!

Uit andere media


Evelien Berkemeijer

Evelien is online redacteur voor Weekend en Party en heeft haar telefoon vastgeplakt aan haar hand. Wanneer ze opkijkt van sociale media, dan meestal naar haar poes Pluis (die een eigen Tiktok heeft).

Meer van Evelien