Partyhapje: recepten voor de feestdagen
12 december 2025
December staat voor de gastheren en -vrouwen vaak in het teken van recepten zoeken. Wat mag tijdens de feestdagen op tafel komen?
Welke gerechten zijn simpel, maar toch indrukwekkend genoeg voor de feestdagen? We helpen je een beetje mee. Dit zijn mogelijke recepten voor jouw kerstdiner:
Simpele carpacciobom met pesto-roomkaas
Bekleed een kom met folie en leg er circa 200 gram rundercarpaccio overlappend in met wat peper, roer ondertussen 150 gram roomkaas los met 40 gram Parmezaan, één theelepel pesto, één eetlepel citroensap en een handje gehakte rucola en schep dit in de kom. Druk stevig aan, vouw de carpaccio erover dicht, laat een half uur koelen, keer om op een bord en maak af met rucola, Parmezaanschilfers en een scheut olijfolie. Vegetarische gasten? Gebruik dan plakjes rode biet.
Geroosterde spruitjes met balsamico en amandel
Verwarm de oven voor op 200 graden, halveer 500 gram spruitjes en meng ze op een bakplaat met twee eetlepels olijfolie, peper en zout, rooster ze 20 tot 25 minuten tot ze goudbruin zijn en schep halverwege om. Roer intussen twee eetlepels balsamico met één eetlepel honing of maple syrup, haal de spruitjes uit de oven, schep de balsamico erdoor en zet nog vijf minuten terug zodat het licht karamelliseert, en maak af met 40 gram grof gehakte geroosterde amandelen. Als bijgerecht kunnen hier ongeveer vier personen van eten, als hoofdgerecht twee.
Frisse boerenkoolsalade met appel, cranberry, noten en feta
Snijd ongeveer 250 gram boerenkool heel fijn en doe het in een grote kom, voeg twee eetlepels olijfolie, een snuf zout en het sap van een halve citroen toe en masseer dit één tot twee minuten met je handen tot de boerenkool donkerder wordt en zachter aanvoelt. Snijd daarna één knapperige appel in dunne reepjes, meng die met een handje gedroogde cranberries en een handje geroosterde walnoten of amandelen door de boerenkool, verkruimel er ongeveer 75 gram feta of geitenkaas over en maak af met versgemalen peper en eventueel een klein drupje honing als je het net wat ronder wilt.
Uit andere media