Janny van der Heijden is chef van de Vrijheidssoep 2026
11 december 2025
Janny van der Heijden gaat in 2026 de Vrijheidssoep verzorgen. De presentatrice en kookboekenschrijver deelt het nieuws met zichtbaar plezier én een duidelijke boodschap: samen eten verbindt.
Op Instagram schrijft Janny van der Heijden: “Ik mag het eindelijk delen: dit jaar ben ík de chef van de Vrijheidssoep 2026, en dat vind ik fantastisch! Voor mij draait vrijheid om verbinding: elkaar zien, horen en respecteren. En er is geen plek waar dat beter kan dan aan de eettafel. Tijdens de Vrijheidsmaaltijden komen mensen door het hele land samen om soep te eten en verhalen te delen. Dat raakt precies aan waar vrijheid voor mij begint: zoeken naar wat ons verbindt, niet naar wat ons scheidt.”
Lees ook: Dít is de verslaving van Janny van der Heijden
Vrijheid aan tafel
Op de website van ‘Het Nationaal Comité 4 en 5 mei’ staat waarom de Vrijheidsmaaltijden zo belangrijk zijn: “Op 5 mei schuift heel Nederland aan bij een Vrijheidsmaaltijd. Aan de eettafel ontmoet je nieuwe gezichten, vinden we elkaar in de verhalen die we delen over vrijheid en onvrijheid en veranderen onbekenden in bekenden.” Het comité roept mensen op om via de website een eigen Vrijheidsmaaltijd te organiseren. De Vrijheidssoep ontstond in 2020, toen samen eten op 5 mei door corona niet mogelijk was. Om toch verbonden te zijn, bedachten het Amsterdams 4 & 5 mei Comité samen met chef Joris Bijdendijk en Samuel Levie een blik soep dat iedereen thuis kon delen. Sindsdien is de vegan soep uitgegroeid tot een landelijke traditie: waar je ook aanschuift, een kommetje hoort erbij.
Tekst gaat verder onder post.
Bucketlist en boodschap
Dat Janny de chef is, voelt als een eer én als iets om van te dromen. Zo staat op de site: “Toen Janny van der Heijden (71) werd gevraagd de Vrijheidssoep 2026 te maken, dacht ze meteen: wat eervol! ‘Ik vond het fantastisch!’ Want ja, geeft ze toe: ‘Het recept voor de Vrijheidssoep mogen bedenken is wel een bucketlistdingetje, hoor!'” Daarbij benadrukt ze dat het om méér gaat dan een kom soep alleen: “Ik zeg altijd: als er iets is dat verbindt, dan is het eten.”
Witte basis, eigen kleur
Hoe de soep eruit gaat zien, is al bekend: wit. De basis bestaat uit witte bonen, gember en kokosmelk. Met verschillende toppings kan iedereen er zijn of haar eigen draai aan geven. “Het wit staat voor de vredesduif of de witte vlag”, legt Janny uit. De toppings lopen uiteen van pompoenpitten en basilicum tot chili-olie en gebakken uitjes. De keuzevrijheid is bewust: “Je kiest dus zelf zowel de kleur als de smaak die je eraan geeft. Daarvoor kun je je eigen achtergrond gebruiken. Op die manier raak je vanzelf met elkaar in gesprek: ‘Oh, doe jij dit erop? Ik dit.'”
FOTO: ANP
Uit andere media