Placeholder

Amuse tour met 10 wijntjes

HELP, IK BEN VERSLAAFD AAN… SNOEPEN

Negentien weken geleden begon Wim Schaap aan een persoonlijke missie: 10 kilo afvallen binnen een half jaar. Hij woog 94.7 kilo. Wekelijks schrijft hij in Party over zijn ‘lijdensweg’. Gewicht nu 89.8 kilo.

Deze week heb ik het compleet anders aangepakt. Na de dramatische laatste weken waarin ik bijna een kilo was aangekomen, ben ik vanaf maandag op een streng dieet gegaan. Geen uitstapjes naar Loetje of een andere lekkernij tent, maar sober appeltjes, twee boterhammen bij de lunch en ’s avonds veel groente. Mijn doel was duidelijk: die kilo moest er af wilde ik de laatste twee maanden van dit masochistische project succesvol kunnen afronden.

Eerlijk gezegd was er nog een reden. Een paar maanden geleden, nog voor ik besloot om af te vallen, had ik samen met zwager Lodewijk een verrassing bedacht voor onze grote liefdes: een Amuse Tour. Een inmiddels bekend en populair eet- en drinkfestijn. Voor 45 euro per persoon loop je op zondag vanaf twaalf uur s middags langs minimaal tien restaurants, waar je een amuse krijgt en bijpassend een glas wijn. Let wel: tien restaurants, dus ook tien glazen wijn. En ik ben eigenlijk geen wijndrinker. Een lekker biertje bij het eten is beter aan mij besteed. Dus daar zag ik wel tegenop, was ook wel sceptisch want ja tien kleine hapjes voor een redelijk grote eter als ik, dat zou niet echt een feest worden.

Voor alle zekerheid thuis drie boterhammen met kaas, met de trein naar Alkmaar en kwartiertje lopen naar het centrum. Maar ik kon natuurlijk altijd nog om een biertje vragen. Het werd echt wel een feest, met culinaire verrukkingen als schilderijtjes opgemaakt op bordjes. En dan die wijn erbij. In het eerste restaurant kregen we een geroosterd langoustinestaartje en zacht gegaarde inktvis en gelei van komkommer en oestercress. Ik werd er even stil van, want dat is niet iets wat wij dagelijks eten. Daarbij kregen wij een witte Spaanse wijn, Liu Liu. Zo verschrikkelijk lekker…

Ruim vier uur en negen glazen wijn later kwamen we vrolijk en uitgelaten bij het laatste restaurant. Carpaccio van licht aangebraden Wagyu-rund met een truffel selderie salade. De wijn: R.A.S. van Fitou uit de Languedoc. Maar eerlijk is eerlijk, daar hadden ze ook de goedkoopste wijn van de Lidl kunnen schenken, want ik vond alles lekker. U moet het ook een keer doen. Bijna elk weekend is wel ergens in ons land een Amuse Tour. Je eet de lekkerste gerechten in leuk gezelschap dat steeds aangenamer en leuker wordt. En die zondag was voor mij al leuk begonnen met een record op de weegschaal. 1.5 kilo eraf dankzij dat strenge dieet. Een topweek dus.

Wim Schaap