andré-van-duin

André van Duin is geopereerd aan darmkanker

Komiek en presentator André van Duin (73) heeft een zware periode achter de rug. Vorige week werd hij opgenomen in het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis (AVL) in Amsterdam, waar hij een operatie onderging voor het weghalen van darmkanker. Eerder vorig jaar ontving hij daar al een aantal chemokuren, zo meldt De Telegraaf.

Van Duin deelt zijn verhaal met de krant op de sterfdag van zijn geliefde Martin Elferink, die een jaar geleden overleed aan kanker. Nu is André zelf aan het vechten tegen de ziekte. Gedurende vijf maanden hield de presentator zijn situatie geheim voor de buitenwereld om aan zijn herstel te werken. Intussen kan hij opgelucht mededelen dat de operatie goed is verlopen en dat hij inmiddels weer thuis is. Maar dat neemt niet weg dat de hele situatie hem flink zwaar gevallen is.

“Het begon tegen het einde van de zomer. Op het gevaar af dat dit riooljournalistiek wordt: ik stond op van de wc en je kijkt dan wel eens achterom. Daar zag ik een pluimpje bloed en daardoor ging bij mij een alarmbelletje rinkelen. En vervolgens bij mijn huisarts ook. Het kan een poliep zijn, of iets anders onschuldigs, maar hij stuurde me toch door voor verder onderzoek en daarbij werd in de scan een tumor in de dikke darm gezien,” vertelt André.

“En zo kwam ik weer terug in het AVL,” gaat hij verder, “waar ik met Martin zoveel voetstappen heb liggen. Ik kende er de weg nog, om het zo maar te zeggen. Nu was ik het zelf, die daar de medische molen in ging. Maar anders dan met hem toen, zag het er wel meteen goed uit. De tumor op zich bleek goed operabel te zijn, maar hij moest eerst wel kleiner worden voordat ze hem durfden weg te halen. Daarom kreeg ik vier chemokuren waar ik wonderwel doorheen gesjeesd ben. Weinig bijwerkingen, weinig ellende. Een beetje tintelende vingers, maar daar bleef het gelukkig bij.’

Alhoewel hij continu werd herinnerd aan zijn dagen met Martin in het AVL, was zijn eigen situatie vanaf het begin anders. “Bij mij waren de bloedwaardes nu wel steeds goed en in december bleek uit de scan dat de tumor al flink was geslonken. Eigenlijk hadden ze toen al kunnen opereren, maar dan had ik met de feestdagen in het ziekenhuis gelegen en dat wilde ook niemand. Maar toch was het allemaal heel erg emotioneel. Je gaat je huis uit, op weg naar het ziekenhuis, en dat doe je in de hoop dat het allemaal weer goed komt en dat je het huis weer terug zal zien. Dat komt natuurlijk helemaal na de ervaringen met Martin.”

Afgelopen zomer ging Van Duin gewoon door met zijn werk als presentator van Heel Holland Bakt, al moesten er wel een aantal opnames worden verschoven vanwege zijn behandelingen. “De medewerking was optimaal. De paar mensen die het moesten regelen wisten wel waarom er wel eens een dag gewisseld werd – ja, Jannie ook – maar de meesten niet. Die dachten hooguit: weer alles omgooien? En als je de programma’s nu kijkt… als je het niet weet, dan zie je het ook niet, toch?”

Beeld: ANP