Placeholder

Apart van elkaar slapen…

Bijna eenderde van de Nederlandse stellen boven de 50 jaar, die apart slapen, vertelt dat aan niemand. In deze leeftijdscategorie zijn er veel problemen met de nachtrust. Dat blijkt uit een onderzoek van ’PLUS Magazine’ onder 1200 vijftigplussers.

Bij 9 op de 10 paren komen slaapklachten voor en houden ze elkaar wakker. Apart slapen kán dan een oplossing zijn, maar het taboe daarop is groot. De meeste stellen met een verstoorde nachtrust slapen wel in 1 bed. En dat doen ze uit volle overtuiging; 95% vindt dat hun relatie er niet onder lijdt, ook al zijn veel mensen overdag minder fit en mopperig. Een opmerkelijke uitkomst, vindt slaapexpert Karel Schreuder van Slaap-Waakcentrum Sein. ”Kennelijk is de relatie van veel ’PLUS’-lezers zo sterk dat deze wel tegen een stootje kan. Knap, ik weet niet of ik dat hen na zou doen.”

Er zijn echter ook mensen die vanwege de slaapproblemen apart gaan slapen: 6% doet dat elke nacht en 10% soms, in de logeerkamer of op de bank. Van hen vertelt 29% dat niet aan vrienden en familie. Bij 15% weten zelfs de kinderen het niet. ”Dat taboe zit ook mensen in de weg die nog wel in één bed liggen,” denkt Jean Pierre van de Ven van Stichting Korrelatie. ”Ze durven de optie apart slapen niet eens te opperen.”