Arie Boomsma neemt ‘voorspelbare’ VI-mannen onder vuur

Arie Boomsma (46) geeft in zijn Instagrampost zijn ongezouten mening over Veronica Inside, het talkshowprogramma van Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp. De aanleiding? Een misplaatste grap en racistische en homohatende opmerkingen, aldus Boomsma. In zijn post reageert Arie op een fragment waarin de drie mannen praten over een demonstrant die tijdens…

Arie Boomsma (46) geeft in zijn Instagrampost zijn ongezouten mening over Veronica Inside, het talkshowprogramma van Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp. De aanleiding? Een misplaatste grap en racistische en homohatende opmerkingen, aldus Boomsma.

In zijn post reageert Arie op een fragment waarin de drie mannen praten over een demonstrant die tijdens een Black Lives Matter-protest als Zwarte Piet verkleed ging. Hierin stelt John Derksen vervolgens de vraag: “Weten we zeker dat het niet Akwasi is?”.

Dat is voor Arie genoeg aanleiding om zich eens eerlijk uit te laten over het programma: “Ben je over de jaren afgegleden van sportprogramma naar matige talkshow over de actualiteit dan praat je de alsmaar kleiner geworden doelgroep naar de mond. Voorspelbaar, als onderbuikspreekpoppen op repeat’, stelt hij.

Toch moet het programma niet van de buis, alhoewel hij niet snapt dat de zenders, kijkers en adverteerders hier niets mee doen: “Tóch vind ik dat zo’n programma in een democratie een plaats verdient op televisie. Dus nee, zo’n programma hoeft van mij niet uit de lucht. Wel vraag ik me af hoe lang je als zender, als kijker en vooral als adverteerder nog de andere kant op kan blijven kijken. Steeds maar weer roepend dat het racisme en de homohaat die als diarree uit de monden van deze presentatoren sproeit, slechts de mening van die mannen zelf is, en niet de jouwe. Je steunt die mening. Je maakt hem mogelijk. Dat is al jaren een dubieus statement, maar deze maand mag je het onomwonden solidair noemen met waarden en woorden die loodrecht staan tegenover de positieve verandering die op dit moment de wereld in haar greep heeft,” aldus Boomsma.

View this post on Instagram

Als redactie vraag je jezelf af hoe je een eigen draai kunt geven aan urgente thema’s. Ben je goed, dan kom je met verrassende invalshoeken. Je houdt de kijker wakker. Ben je over de jaren afgegleden van sportprogramma naar matige talkshow over de actualiteit dan praat je de alsmaar kleiner geworden doelgroep naar de mond. Voorspelbaar, als onderbuikspreekpoppen op repeat. Drie presentatoren die toen ze jong waren een bovengemiddeld talent hadden, en nu krampachtig vasthouden aan een tanend podium in de hoop dat hun rol als pestkop op het nationale mediaplein nog een paar jaar langer verward zal blijven worden met die van strijder voor het vrije woord. Tóch vind ik dat zo’n programma in een democratie een plaats verdient op televisie. Of op internet, waar de doelgroep van tegen vluchtelingen, gekleurde Nederlanders, vrouwen, homo’s en transgenders agerende toetsenbordtijgers nog net wat groter is. Dus nee, zo’n programma hoeft van mij niet uit de lucht. Wel vraag ik me af hoe lang je als zender, als kijker en vooral als adverteerder nog de andere kant op kan blijven kijken. Steeds maar weer roepend dat het racisme en de homohaat die als diarree uit de monden van deze presentatoren sproeit, slechts de mening van die mannen zelf is, en niet de jouwe. Je steunt die mening. Je maakt hem mogelijk. Dat is al jaren een dubieus statement, maar deze maand mag je het onomwonden solidair noemen met waarden en woorden die loodrecht staan tegenover de positieve verandering die op dit moment de wereld in haar greep heeft. Nu er eindelijk echte verandering op gang begint te komen op zo’n groot thema, moet je jezelf toch afvragen of dit nu de groep is waar je bij wil horen.

A post shared by Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram) on