Ben Cramer Adj (2)

Ben Cramer treurt nog na om Vader Abraham: ‘Ineens verbak ons contact’

Over zijn hechte band met de onlangs overleden Pierre Kartner, alias Vader Abraham, vertelt Ben Cramer aan Party: “Toen ik Pierre Kartner begin jaren 70 ontmoette, klikte het vanaf het begin tussen ons. Dat heeft geresulteerd in ‘De Clown’, ‘De Oude Muzikant’, ‘Vrede’ en verscheidene andere hitjes. Stomtoevallig werd me een Frans liedje aangeboden via de uitgeverij en stond ik dat af te luisteren toen Pierre binnenkwam. Hij zei: ‘Goh, wat een leuk liedje, zal ik daar eens een Nederlandse tekst op maken?’ Dat werd ‘De Clown’. Toevallig in hetzelfde jaar hielp hij Jacques Herb aan ‘Manuela’. Tot vorig jaar juli heb ik nog contact met hem gehad. Toen verbrak het contact ineens, alsof er een kabel was doorgeknipt. Dat heeft me altijd verbaasd. Ik begreep het niet, ik kreeg hem niet meer te pakken, hij beantwoordde ook niets meer. Ik kreeg wel een antwoordapparaat te horen van zijn bedrijf ‘Vader Abraham Producties’: ‘Wij zijn even niet aanwezig, spreekt u wat in en we bellen u terug’. Maar ik werd nooit teruggebeld. Dat er wat was, kon je dus op je vingers wel natellen. Ik wist niet wat en dat hoefde ik eigenlijk ook niet te weten; het ging mij er meer om dat ik me verbaasde dat ik niks meer van hem hoorde terwijl we daarvoor nog wel goed contact hadden. Pierre had het gevoel dat hij ondergewaardeerd werd. Dat is iets wat ik niet begrijp; hij heeft zich zo goed bewezen. Hij heeft enorme hits gescoord met nummers voor anderen en heeft zelf ook heel veel platen verkocht. Ik heb hem weleens gezegd dat hij er zich niks van aan moest trekken en er boven moest staan. Hij heeft een prachtige leeftijd bereikt, daar moeten we ook niet al te triest over doen. Ik hoop dat ik ooit nog eens te weten kom waarom het contact ineens werd verbroken terwijl het voorheen altijd zo goed was geweest.”

Pierre Kartner
Foto Pierre Kartner: ANP

Foto Ben Cramer: Andries Jelle de Jong