Catherine Keyl 19092022 Ajdj (34)

Catherine Keyl: ‘Ik heb zeven weken voor nop op bed gelegen’

Catherine Keyl kijkt terug op een bewogen jaar. Ze vertelt, terugblikkend op de afgelopen twaalf maanden: “Lichamelijk gezien was 2023 een interessant jaar. In mei vorig jaar viel ik thuis van de trap, waardoor ik een flinke hoofdwond, een hersenschudding, een gekneusd borstbeen en twee gebroken ribben opliep. Ik heb me lange tijd afgevraagd hoe het kon dat ik op mijn eigen trap ben gevallen terwijl ik me vasthield aan de leuning. Daar kwam ik pas in veel later achter. De leuning bleek het probleem. Die was los geschoten en dat heb ik niet in de gaten gehad. Ik ben mijn evenwicht verloren en ben achterover de trap af geklapt. De dokter zei dat ik zes weken moest uittrekken voor mijn herstel, maar ik was in drie weken weer beter. Zo belangrijk is het dus om een goede conditie te hebben. Ik ben er wel ontzettend van geschrokken. Wekenlang ben ik onzeker geweest, zo van: als ik maar niet weer val. Maar toen er iemand bij me was om een televisie op te hangen, liep diegene de trap af en die merkte dat de leuning los zat. Dat is dus de oorzaak geweest van de val. Ik ben blij dat het aan die leuning lag en niet aan iets anders. In de herfst van 2023 schoot het van het ene moment op het andere in m’n rug. Het was meteen zo’n helse pijn dat ik dacht: dit is niet normaal. Ik dacht: misschien heb ik wel m’n heup gebroken. Ik was niet gevallen, maar zo’n pijn was het. De neuroloog heeft een beetje aan m’n been gedraaid en die zei: Nee, nee, dit is geen hernia. Ik dacht: zij zal het wel weten. Maar vervolgens zijn er later bij een second opinion foto’s gemaakt en toen bleek het dus wél een hernia te zijn. Ik heb gewoon zeven weken voor nop op bed gelegen hier en heb heel veel werk moeten afzeggen.”

Foto: Andries Jelle de Jong