Catherine Keyl 19092022 Ajdj (17)

Catherine Keyl maakt kans op Sonja Barend Award met ‘interview’ Johnny de Mol

Catherine Keyl maakt kans op de Sonja Barend Award voor haar gesprek met Johnny de Mol bij talkshow HLF8. Organisator de VARAgids heeft maandag de longlist bekendgemaakt voor de jaarlijkse prijs voor het beste televisie-interview.

De oud-presentatrice was in een uitzending in januari eigenlijk te gast bij Johnny de Mol, maar kroop in de rol van interviewer naar aanleiding van de BOOS-uitzending over The voice of Holland. Keyl vroeg onder andere hoe De Mol nu naar zijn “aangewaaide oom” keek. Waarop hij hem een “ongelooflijke klootzak” noemde.

Ze toonde zich volgens de jury empathisch richting de slachtoffers en de presentator (en nu geïnterviewde) De Mol, die duidelijk zenuwachtig was. “Evengoed stelt ze kritisch de vragen die gesteld moeten worden, zónder hulp van een talkshowredactie. Ongemakkelijke, spannende televisie over een belangwekkend onderwerp.”

De lijst is samengesteld door de kernjury van dit jaar: Yasmina Aboutaleb (tv-recensent de Volkskrant), Maaike Bos (tv-recensent Trouw), Rinskje Koelewijn (tv-recensent NRC) en Johan Reijnen (eindredacteur VARAgids). De uitreiking is op maandag 31 oktober bij Khalid & Sophie te zien, en Sonja Barend zelf overhandigt de prijs.

Vorig jaar won Jeroen Wollaars voor zijn interview met minister van Financiën en CDA-voorman Wopke Hoekstra voor de verkiezingen in het programma Nieuwsuur. Eerdere winnaars zijn onder anderen Coen Verbraak, Kefah Allush, Eva Jinek, Humberto Tan en Jeroen Pauw.

Foto: Andries Jelle de Jong