Catherine Keyl 19092022 Ajdj (23)

Catherine Keyl probeert te voorkomen dat ze eenzaam wordt

Catherine Keyl is inmiddels 77 jaar. Ze staat midden in het leven, maar heeft geen partner en (klein)kinderen. Met Party praat ze over eenzaamheid. Catherine kan zich goed indenken hoeveel impact dat kan hebben op mensen die alleen zijn. Ter illustratie vertelt ze ons een aangrijpend verhaal: ”Een jaar geleden heb ik een klein flatje gekocht in Spanje. Mijn beste vriend woonde daar en hij kwam eigenlijk nooit meer naar Nederland. Hij is gay en ik had me helemaal voorgesteld hoeveel lol we daar zouden hebben. Maar drie maanden nadat ik het flatje had gekocht, overleed hij plotseling.”

Het leven wordt een stukje moeilijker

“Het afgelopen jaar heb ik zeker zeven vrienden en kennissen verloren. Die zijn helemaal niet zo oud geworden. Ik kan me goed voorstellen dat wanneer je niet zoveel vrienden hebt en iedereen om je heen komt te overlijden, het leven een stukje moeilijker wordt. Maar je moet altijd initiatief blijven nemen. Dat doe ik ook voortdurend. Ik praat altijd en overal met iedereen. Het is dus niet zo dat wanneer je thuis blijft zitten en bij jezelf denkt dat je je eenzaam voelt, dat het daarmee opgelost wordt. Je moet zelf actie ondernemen. En dat is het grote probleem, want niet iedereen durft dat. Dat begrijp ik ook wel.”

Beeld: Party/Andries Jelle de Jong