Dé keuken waar voor koningin Juliana en prins Bernhard werd gekookt? Nu open voor bezoekers!
14 december 2025
In samenwerking met de voormalige chef-kok van koningin Juliana en prins Bernhard heeft Paleis Soestdijk de tentoonstelling ’De Smaak Van Soestdijk’ samengesteld. De officiële opening werd onlangs verricht door prinses Margarita, een van de kleinkinderen van koningin Juliana en prins Bernhard.
de evolutie van het koninklijk menu
Voor ’De Smaak van Soestdijk’ worden voor het eerst de keukens van Paleis Soestdijk opengesteld. Volgens Paleis Soestdijk laat de tentoonstelling zien hoe smaken en eetgewoonten door de eeuwen heen zijn veranderd. Welke ingrediënten waren vroeger populair en welke verdwenen? Bezoekers worden meegenomen langs de evolutie van het koninklijk menu, van jachtschotels en wildgerechten tot stamppotten en verfijnde desserts. Unieke anekdotes van voormalig personeel brengen oude recepten tot leven en tonen hoe deze gerechten met zorg en vakmanschap werden bereid.
LEES OOK: Is Koningin Máxima boos op Ruben van der Meer?
De tekst gaat verder onder de video.
Wat aten de kinderen van koningin Juliana het liefst?
In de keuken van Paleis Soestdijk werd decennialang met zorg en precisie gekookt voor de koninklijke familie en hun gasten. Bezoekers worden in de tentoonstelling ’De Smaak van Soestdijk’ meegenomen in de verhalen van de bewoners, precies op de plek waar het gebeurde. Wat aten de kinderen van koningin Juliana het liefst? Hoe werd er in het paleis omgegaan met etensrestjes? Welke familierecepten werden generatie op generatie doorgegeven? Van de voorbereidingen voor grote diners tot de dagelijkse maaltijden van koningin Juliana en prins Bernhard: de keukens van Soestdijk vertellen verhalen van vakmanschap en traditie.
huiselijk karakter
Sinds 1650 hebben generaties prinsen, prinsessen, koningen en koninginnen hun eigen stempel gedrukt op de eetcultuur en etiquette van Paleis Soestdijk. Van de eerste burgemeestersvrouw Catharina Hooft, die de basis legde voor gastvrijheid en hoffelijke omgangsvormen in het paleis, tot de verfijnde smaak en strikte tafelregels van Anna Paulowna en Willem II, die Franse grandeur aan tafel introduceerden terwijl koningin Juliana en prins Bernhard het paleis juist een huiselijk karakter gaven met eenvoudige, nuchtere gerechten en een informelere benadering van etiquette.
’De Smaak van Soestdijk’ is tot en met zondag 29 maart volgend jaar van woensdag tot en met zondag te bezoeken. Tickets reserveer je hier.
Foto: ANP
Video: TALPA
Uit andere media