Les Miserable In Premiere

De vaderlijke zorgen van Ben Cramer

Twee dochters met hartafwijking, een dochter met MS

Zelf loopt Ben Cramer (77) rond met een Cardioverter Defibrillator (ICD), die zijn hart een flinke elektrische optater geeft als hij plotseling een ernstige hartritmestoornis krijgt. Maar om zijn eigen gezondheid maakt de sympathieke zanger zich niet zoveel zorgen. Over het wel en wee van zijn kroost zit hij meer in. “Ik maak me zorgen om al mijn kinderen. Ik denk dat Shanna momenteel de meeste zorg en aandacht van ons nodig heeft.”

Ben, we hebben je de laatste tijd meerdere malen gesproken over je gezondheid en je werk. Iets anders: hoe gaat het met je dochters?

“Ik heb er drie, het gaat goed met hen. Al zijn er natuurlijk wel wat zorgen.”

Van Nicole en Pascalle weten we, dat ze dezelfde hartafwijking hebben als jij…

“Dat is juist. Ik heb in maart 2019 een intensieve hartoperatie gehad, toen een lekkende hartklep moest worden vervangen. Zes uur lang hebben ze me staan opereren. Hoewel de operatie geslaagd is, zijn er wel consequenties. De pompkracht van mijn hart is een stuk minder geworden en daardoor ben ik sneller moe. Vooral met tuinieren: maaien, snoeien, wieden. Ik voel dat goed aan, ik moet soms gewoon een tandje terugschakelen. Het gekke is: met zingen en optreden heb ik er totaal geen last van! Ik ga er vanuit dat ik nog lang mag blijven zingen, mijn werk lijdt er absoluut niet onder. Pascalle heeft hetzelfde als ik. In hetzelfde jaar 2019 is ze ook geopereerd aan een hartklep. Dat heeft haar goed gedaan. Daarnaast is ze ook een beetje aan het kwakkelen. Dat komt ook doordat ze een behoorlijk zwaar auto-ongeluk heeft gehad in 1994. Dat is inmiddels alweer dertig jaar geleden, maar ze was er toen ernstig aan toe. Ze heeft in coma gelegen en is daar gelukkig uit gekomen. Maar ze begint nu last te krijgen van haar been, van haar heup. Dat is een gevolg van dat ongeluk. Ze kan ook niet tegen drukte, dan raakt ze in de war. Mijn andere dochter Nicole staat onder controle. Het is denkbaar dat ze ooit dezelfde ingreep -wegens een defect aan de hartklep- als Pascalle zal moeten ondergaan. Die kwaal is dus overduidelijk erfelijk, ze hebben het van mij.”

Je jongste dochter Shanna heeft MS. Hoe is het met haar?
“Ze heeft momenten dat het tegenzit. Bij koud en slecht weer heeft ze meer last. Dan belt ze ons op met de mededeling: ‘Het is weer zo’n dag.’ Lopen gaat soms lastig, daar gebruikt ze soms een stok bij of een rolstoel voor de lange afstanden. Het is nou eenmaal de aandoening waar zij mee kampt; het zal nooit meer goedkomen en dat weten we. Daar staat tegenover dat we ook heel veel mooie momenten en leuke dingen meemaken.”

Foto: ANP