Desray Foto Voorkant Silvan Stoet Portretfotografie 1n5a1295 Pp

Desray overwon borstkanker en schreef boek

Désirée Manders (54), beter bekend als zangeres Desray van ‘2 Brothers on the 4th Floor’, heeft onlangs haar autobiografie uitgebracht. Party sprak de sympathieke vocaliste over de inhoud van haar boek en de totstandkoming ervan. Een gesprek over de therapeutische werking van schrijven en de dieptepunten in het overwinnen van borstkanker. “Er zijn perioden geweest dat ik het helemaal niet meer zag zitten.”

Désirée, onlangs je autobiografie ‘Dreams to Survive’ gelanceerd. We hebben vernomen dat je er drie jaar aan hebt gewerkt. Kun je ons eens meenemen in dat proces?

“In mijn ziekteperiode ben ik begonnen met schrijven. Eind 2019 kreeg ik de diagnose borstkanker te horen. Wat volgde, was in 2020 een zware periode van chemotherapie en een herstelperiode. Die levenservaring en de coronaperiode zie ik als een geschenk dat ik niet had willen missen. Het proberen beter te worden in combinatie met het schrijven is voor mij zo’n mooi proces geweest… Ik heb mezelf er beter door leren kennen. Bovendien gaf het mij de tijd en de ruimte om terug te kijken wat ik allemaal heb gedaan en wat ik nog zou willen. Zodoende heeft het hele proces me meer verdieping in het leven gebracht. Met dankbaarheid kijk ik terug op deze moeilijke en zware tijd.”

Je vertelde net dat je hebt geschreven over de dingen die je hebt gedaan en meegemaakt. Wil je er eens één dingetje uit pikken? Welk hoogtepunt zul je nooit meer vergeten?

“Bijvoorbeeld een heel mooi project waaraan ik heb mee mogen werken voor het goede doel. Dat was vlak na het laatste optreden met 2 Brothers. Ik zat er best wel doorheen en was me aan het afvragen wat ik nog meer kon doen qua optredens of wat ik zou kunnen betekenen met mijn stem. Een maand later werd ik gebeld met de vraag of ik mee wilde werken aan een project in Zuid-Soedan. Het project had te maken met hygiëne. We konden er muziek voor maken, nieuwe liedjes. Ik mocht werken met kinderen en ik mocht interviews doen. Ook mocht ik meereizen naar Zuid-Soedan om er een mooi project te starten en een videoclip te maken met kinderen. Ik heb er vreselijke dingen gezien, onder andere geleerd dat één op de zeven kinderen er op jonge leeftijd sterft. Ik heb trauma’s gezien bij volwassen mensen. Maar ik heb ook heel veel plezier gezien bij kinderen. Ook al hebben ze niks, ze halen hun plezier uit naar school gaan en spelen met elkaar. Zoiets maak je maar één keer mee in je leven.”

Desray Boek Dreamstosurvive 3d Wit

Boek winnen?

Desrays autobiografie ’Dreams To Survive’ is een boek over passie, hoop en inspiratie. Party mag drie exemplaren verloten onder haar lezers. Kans maken? Stuur dan voor 10 februari een mail o.v.v. ’Desray’ naar redactie@weekbladparty.nl. Niet in de prijzen gevallen? U kunt het boek ook bestellen via www.desray.nl

Foto: Silvan Stoet