Raad Van Beroep Voor Emile Ratelband En Moon Van Buuren

Emile Ratelband voelt zich veel jonger dan hij is

Emile Ratelband kennen wij als positiviteitsgoeroe, maar is ook iemand die geregeld de krantenkoppen haalt vanwege zijn opvattingen en acties. Zo wilde hij in 2018 een ‘leeftijdsverlaging’ afdwingen bij de lokale rechtbank in Arnhem. “Je kunt je naam veranderen. Je kunt je geslacht veranderen. Waarom niet je leeftijd?” aldus Ratelband destijds. “Nergens word je zo mee gediscrimineerd als met je leeftijd. Ik heb me laten onderzoeken. En wat blijkt? Mijn biologische leeftijd is 45 jaar.”

Ratelband was toen 69. Wat bezielde hem? Weekblad Panorama vroeg het hem zelf, in 2022: “Toen ik hiermee naar buiten kwam, was het vooral een reactie op al die idioten die roepen in het verkeerde lichaam te zijn geboren en hun gender willen veranderen,” verklaarde hij toen. “Die mensen zijn allemaal autistisch, bipolair of depressief.”

Het mag geen verrassing heten dat de rechtbank het verzoek van Ratelband afwees. Zijn argument dat leeftijd deel uitmaakt van iemands identiteit – net als naam en geslacht – daar kon de rechter zich wel in vinden. In de rest van zijn verhaal niet. Dat interesseerde Ratelband dan weer helemaal niets, zo gaf hij Panorama in 2022 te kennen: “Inmiddels heb ik daadwerkelijk door de wetenschap laten bevestigen dat biologische leeftijd belangrijker is dan chronologische leeftijd. Dus ik ben gewoon 48. Punt.”

Foto: Hollandse Hoogte