Groot Ernst Daniel Smid Anp 425273297

Ernst Daniël Smid brengt autobiografie uit

Ernst Daniël Smid (68) is voornamelijk bekend als zanger en presentator en schitterde in verschillende musicals. Twee jaar geleden werd bekend dat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson, maar dat hield hem niet tegen om … Nu brengt hij een autobiografie over zijn leven uit, genaamd ‘Ernst’.

“Ik heb boeken gelezen, maar dat er een boek van mij bestaat, vind ik een enorme eer,” aldus de zanger. Waar hij jarenlang zijn zangkunsten vertoonde voor groot publiek krijgt zijn leven een paar jaar geleden plots een andere wending. “Ik heb een heel lange tijd geprobeerd met zingen m’n publiek gelukkig te maken. Nu ik niet meer zingen kan, probeer ik mezelf gelukkig te maken.”

Dat deed hij door het schrijven van zijn boek, wat nog een behoorlijke uitdaging voor hem vormde. “Als je Parkinson hebt, heb je een hersenbeschadiging. En ik weet zelf hoe ik kijk naar hoe bepaalde mensen voorbij komen. Dan denk ik: ‘Is die wel goed wijs?’ Tot die categorie behoor ik zelf nu en dat is niet leuk om op te schrijven.”

Ook dochter Koosje is enorm trots op haar vader: “Het is naar mijn mening een heel mooi boek geworden, heel ontroerend. Af en toe denk ik wel ‘je bent nog niet dood, hoor’. Maar het is een heel mooi document, ook voor later.”

Met het bewogen leven van een bariton moest het boek wel redelijk gecensureerd worden, aldus Koosje: “In de eerste versie stond best wel veel seks en dat hoefde van mijn broertjes en ik niet per se. Dus ik ben blij dat dat veranderd is,” vertelt ze lachend.

Beeld: ANP