Portret Van Frank Masmeijer

Frank Masmeijer vrij na gratie van de koning

Frank Masmeijer had nog anderhalf jaar in de gevangenis in Nieuwegein moeten zitten, maar woensdag werd bekend dat de oud-presentator vervroegd is vrijgelaten. Dat gebeurde nadat koning Willem-Alexander hem gratie had verleend. Dat is best bijzonder, want een gratieverzoek wordt lang niet altijd ingewilligd.

Bij gratie van koning Willem-Alexander heeft Masmeijer de cel mogen verlaten en is hij nu een vrij man. In gesprek met De Telegraaf benoemt hij zelf hoe bijzonder dat is. “Zelfs de beste advocaten hebben me er nooit op gewezen dat ik gratie zou kunnen krijgen, gewoon omdat de kans nihil was”, aldus de oud-presentator.

Ook zijn voormalige advocaat Geert-Jan Knoops is verrast. “Ik ben benieuwd welke argumenten hij heeft aangevoerd om dit te laten gebeuren. Normaal gesproken gaat het om buitengewoon klemmende redenen, zoals ziekte of een gezin dat eraan onderdoor gaat dat ‘vader’ vastzit. Het is echt iets heel bijzonders, maar fijn nieuws voor hem.”

Vorig jaar werd een verzoek tot vrijlating nog geweigerd. Masmeijer kon toen volgens de rechter niet voldoende onderbouwen hoe hij van plan was op het rechte pad te blijven. De rechter verwees hem door naar een nieuwe aanvraag een half jaar later. De oud-presentator was toen al in Nederland: in 2019 was hij overgeplaatst naar een gevangenis in Nieuwegein.

Zijn familie was ondertussen bezig met een gratieverzoek. Daarvoor moeten diverse documenten worden ingediend en aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Dan duurt het gemiddeld zo’n zes maanden voor er antwoord komt. In het algemeen geldt: hoe zwaarder de straf, hoe kleiner de kans op gratie.

De precieze reden voor de gratie voor Masmeijer is niet bekend. De oud-presentator heeft dit zelf niet verteld aan De Telegraaf en tot nu toe is er niets over bekendgemaakt. 

Bron: nu.nl / foto: Brunopress