Placeholder

Gezond: frietjes van zoete aardappelen

HELP, IK BEN VERSLAAFD AAN… SNOEPEN

21 weken geleden begon Wim Schaap aan een persoonlijke missie: 10 kilo afvallen binnen een half jaar . Hij woog 94.7 kilo. Wekelijks schrijft hij in Party over zijn lijdensweg. Gewicht nu 87.8 kilo

Deze week nieuwe kleren gekocht. Trots stond ik in de paskamer. Zeven kilo er af betekent een maat minder en dat wilde ik weten ook. Vroeger moest ik niets hebben van kleren kopen. Ik had een goede afspraak met mijn lief gemaakt. Zij koos in de kledingzaak bij ons in het dorp kleding uit. Zo compleet mogelijk en dat werd dan bij ons thuis bezorgd. Als ik ’s avonds thuis kwam, hingen er drie pakken compleet met overhemden, sokken en bijpassende schoenen. Binnen tien minuten was ik klaar, keus gemaakt en de volgende morgen werden de andere kostuums weer opgehaald. Ideaal dus voor iemand die het haatte om in een benauwde paskamer te worstelen met zichzelf.

Maar nu stond ik dus voor het eerst sinds jaren weer in een paskamer. ’Doe maar een maatje 50’, riep ik overmoedig tegen mijn lief, die echter onverstoorbaar in het rek van maat 52 bleef zoeken. De verkoopster keek mij aan en toen naar mijn vrouw. Ik dacht nog even ’ze gaat me helpen’, maar ze liep weg met een grote grijns. Kennelijk een ervaringsdeskundige; er zullen daar wel meer ijdele mannen zijn geweest, die zichzelf overschatten qua gewicht. Het viel uiteindelijk niet mee, maar twee uur en zeker twaalf broeken later was het klaar. Een broek en een jasje voor de winter. Daar had ik dus uren voor staan zweten in een te klein pashokje. ‘Gezellig he’, zei mijn lief toen we naar buiten liepen. Ik zei niets. ‘Dan gaan we direct thuis lekker frietjes maken met z’n tweetjes’, vervolgde ze heel slim.

In een klap was mijn dag weer goed. Frietjes maken, leuker is er niet. Gezonde frietjes had ze gezegd, maar dat had ik toen even niet gehoord. Ik mocht ze zelf maken. Een pond zoete aardappelen (bataat) in staafjes van 1,5 cm snijden. De staafjes in een plastic zak, een eetlepel olijfolie, theelepel zout en kwart theelepel peper er bij. Flink door elkaar schudden. De oven voorverwarmen op 200 graden. De bakplaat invetten met olie en de aardappelschijfjes verspreiden. Vijftien minuten in de oven en dan omkeren en vervolgens nog tien minuten. De bordjes stonden al klaar. En ik had inmiddels mayonaise en ketchup op tafel gezet. Maar dat was geloof ik niet de bedoeling. Het waren gezonde frietjes en die eet je dus niet met mayo en ketchup… Zondagmorgen op de weegschaal. Dat gezonde eten zonder vette sausjes had wel resultaat. Weer zes ons er vanaf. Ik was blij met mezelf , maar dacht ook even: ’Ik had dus ook best frietjes mét kunnen eten’.

Wim Schaap