Frits Barend 26062023 Ajdj (33)

Frits Barend: ‘Wat er in Israël voor vreselijks gebeurt, houdt me dagelijks veel te veel bezig’

‘Mijn hart doet pijn’

Frits Barend (76) is geboren in Amsterdam en al sinds zijn jongste jeugd liefhebber van Ajax. Vroeger al, toen hij samen met Henk van Dorp de talkshow ‘Barend & Van Dorp’ leidde, moest Frits natuurlijk wel altijd enige objectiviteit betrachten als de gesprekken eens over Ajax gingen. En medeoprichter en betrokkene bij sportblad ‘Helden’, dat vooral wordt gerund door zijn dochter Barbara Barend, denkt Frits er nog steeds goed om dat hij de nodige journalistieke afstand houdt van zijn lievelingsclub. Frits zegt ons: “Ik ben in eerste instantie altijd sportjournalist. Ik kan dus ook ontzettend genieten van Feyenoord. Ik ben geen Feyenoord-hater. Maar ik ben wel Amsterdammer en als vierjarig kind zat ik al op de tribune. Dus mijn hart ligt bij Ajax, maar ik heb dat altijd redelijk kunnen scheiden in mijn werk. Ook van PSV en Feyenoord heb ik wat betreft Europees voetbal altijd kunnen genieten. En als Ajax verdiend verliest van Feyenoord, heb ik daar vrede mee. Maar zoals het nu gaat met Ajax, dan doet mijn hart wel pijn ja. Ajax op de onderste plaats, dat heb ik van mijn leven nog nooit meegemaakt. En ik kom dus al 72 jaar bij de club! Of het mijn humeur beïnvloedt of mijn dag verpest? Nee. Dat heb ik voorheen wel gehad, maar er is momenteel iets anders aan de hand dat mijn stemming veel meer negatief bepaalt. Ik bedoel natuurlijk de oorlog tussen Israël en Hamas. Ik heb veel familie in Israël en wat daar allemaal voor vreselijks gebeurt, houdt me sinds 7 oktober dagelijks veel te veel bezig. Ik moet er ook mee stoppen om alles te kijken. Maar doordat het me zo aangrijpt, kan ik de ellende bij Ajax iets beter relativeren. In zo’n toestand is je zorgen maken over voetbal totaal ondergeschikt.”

Of het nog goed komt met Ajax dit seizoen? Als de drie B’s goed gaan draaien, en dan heb ik het over Bergwijn, Berghuis en Brobbey, dan is er een basis om verder te gaan. Ik denk dat Ajax er goed aan heeft gedaan om John van ‘t Schip aan te stellen. Een nuchtere Amsterdammer die weet wat er bij Ajax leeft. Dat juist hij deze klus aanpakt, in deze verdrietige periode vanwege het verliezen van zijn vrouw, is prijzenswaardig. Als buitenstaanders mogen wij er niet over oordelen of hij dit wel of niet moet doen. Ik denk dat hij zijn vrouw de afgelopen jaren in haar ziekte voortreffelijk heeft begeleid. Ik weet bijna wel zeker dat hij het er met haar nog over heeft gehad, dat hij de kans zou pakken als er ooit iets voorbij zou komen bij Ajax. Hij was af en toe ook al analist bij wedstrijden. Misschien is het ook wel heel goed dat hoe eerder hij wat gaat doen, hoe beter dat is voor het rouwproces. Laten we hem daar alsjeblieft niet op veroordelen. Ik ben juist blij dat hij dit heeft en dat hij even afleiding heeft. Moet hij dan de hele dag in z’n eentje thuis blijven zitten rouwen en huilen? Nu kan hij zich ergens op richten.”

Foto: Andries Jelle de Jong