Placeholder

Fruitdag met slagroom toe

HELP, IK BEN VERSLAAFD AAN… SNOEPEN

23 weken geleden begon Wim Schaap aan een persoonlijke missie: 10 kilo afvallen binnen een half jaar. Hij woog 94.7 kilo. Wekelijks schrijft hij in Party over zijn lijdensweg. Gewicht nu 86.8 kilo.

Over drie weken is het voorbij. Het  moet nu echt gaan gebeuren. Er zijn veel te veel verleidingen om het op de laatste weken te laten aankomen. Een weekje vakantie in de winterzon met kinderen en kleinkinderen. Veel buiten de deur eten met veel drankjes en andere dikmakers. Ik kan op vakantie urenlang op een terras zitten. Nietsdoen, kijken naar mensen. Een van mijn favoriete bezigheden. Laatst vroeg iemand aan me: ‘Leuke vakantie gehad?’. Ik knikte kort bevestigend. ‘Veel gezien?’ En opnieuw knikte ik. Ja, ik had veel gezien. Mensen in alle soorten en vooral maten. Het is beter dan Weightwatchers. Ga maar eens een uur op een terras zitten in een badplaats. Je bent genezen. Een beter dieet bestaat niet.

Maar ja. Al die verleidingen. Nu nog maar twee kilo en als ik dat zo opschrijf, lijkt het niets. Twee kilo maar… en dan heb ik mijn doel bereikt. ‘Er staat bij jou geen rem op’, zegt mijn lief vaak als ik weer eens een handje koek pak. Collega’s weten dat inmiddels ook. Als er iemand jarig is, staan er altijd drie of vier slagroomsoesjes extra op tafel. We werken met z’n zevenen op onze afdeling, maar gisteren bij de 50ste verjaardag van collega Chantal stonden er zelfs 14 taartjes op tafel. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Slagroom, vruchten, appeltaartjes. Ik was sterk, weigerde heel resoluut. Verbazing bij de collega’s, maar ik hield vol. De planning voor deze week had ik zelf bedacht. Om de dag een fruitdag, er moet deze week een kilo af. Ik had het mezelf beloofd. ’s Morgens begonnen met twee appels en twee koppen thee. Iets te weinig, want na een half uur schreeuwde mijn maag. Een derde appel geschild. Tussen de middag een doosje aardbeien en twee grote peren in dunne schijfjes geschild.

Eerlijk is eerlijk, het smaakte best goed. Ik kreeg een kick van de bewonderende blikken. Het was mijn laatste fruitdag, ik had er al drie gehad. Nog een middag en avond volhouden, dat moest lukken. Einde van de middag collega’s weg, ik nam een kopje zwarte koffie. Het koffieapparaat staat bij ons op de koelkast. Automatisch en zonder na te denken deed ik ’m open. Ja hoor, daar stonden ze: VIER SLAGROOMSOESJES… Heerlijk wat een feest, binnen vijf minuten had ik ze op. Thuis mijn fruitdag vervolgd en ’s avonds geen koek bij de koffie.

De beloning kwam, ondanks de vier soesjes, op zondag, 1.1 kilo er af. Een topweek.

Wim Schaap