Uitreiking Willem Wilminkprijs Voor Beste Kinderlied

Herman van Veen slaat alarm vanwege Ai: ‘Ik wil mijn stem houden’

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil actie ondernemen tegen de grootschalige ‘diefstal’ van stemmen en teksten van Nederlandse artiesten en tekstschrijvers door aanbieders van kunstmatige intelligentie. Gedupeerden moeten geld krijgen en de liedjes met gekloonde stemmen moeten offline, stellen partijen gezamenlijk.

Een nieuwe minister Digitale Zaken moet hiermee aan de slag, oppert GroenLinks-PvdA. Daarmee reageren Kamerleden op een pleidooi van Herman van Veen, wiens stem is opgedoken in de database van de omstreden AI-app Udio.

Uit onderzoek van het AD blijkt dat muziekprogramma’s als Suno en Udio hun AI-tool trainen met auteursrechtelijk beschermd materiaal van Nederlandse artiesten, onder wie Bløf-zanger Paskal Jakobsen, Spinvis, Stef Bos, Di-Rect-zanger Marcel Veenendaal en Herman van Veen. Iedereen zonder muzikale kwaliteiten kan nu binnen een halve minuut een geloofwaardig nummer maken, met de stemmen van deze artiesten. Zij hebben daar geen toestemming voor gegeven en verdienen er ook niets aan. Udio, opgericht door voormalig AI-kopstukken van Google, belooft onrechtmatige liedjes te verwijderen, maar daar komt weinig van terecht.

Het is tijd om in te grijpen, al is het daarvoor eigenlijk al te laat, verzucht Herman van Veen. ,,Kunstmatige intelligentie is, vrees ik, al slimmer dan wij. Het laat ons denken dat het grillig is. Van dit systeem komen wij niet meer af”, waarschuwt de 79-jarige podiumkunstenaar. Van Veen trekt een vergelijking met de uitvinding van de atoombom. ,,We hebben het momentum, net als toen met Oppenheimer (de uitvinder, red.), gemist. We wisten het immers niet. Nu zijn de door het systeem gelanceerde poppen aan het dansen met onze stemmen.”

Bron: AD / Foto: