Het vertrek van trouwe Piet

Het werk begint ’s ochtends al vroeg voor Piet Paulusma (62). Dat is niet vreemd, want het weer is er altijd en sommige mensen zijn wat betreft hun inkomsten of planning afhankelijk van regen of zon. Om 06.30 uur belt Omrop Fryslân voor het eerst in en dat is het startschot voor een lange dag waarop drie radiostations om het half uur bellen voor een live weerbericht en twee omroepen in totaal drie televisiefilmpjes met een voorspelling willen.

Precies 41 jaar geleden, in 1978, startte Friese Piet met de Teleac-cursus ‘Wij en het weer’. Natuurmens als hij is, leek het hem wel een aardige hobby om wat meer van meteorologie te weten. “En het was eens wat anders dan postzegels verzamelen of met duiven vliegen”, zo stelt hij. Piet bestelde wat spulletjes om zelf metingen te doen en las het bijbehorende boek goed door. Voor de tv-uitzendingen die bij de cursus hoorden, had hij geen tijd. Piet werkte voor KPN als salesmanager backoffice waar hij leiding gaf aan drie afdelingen en was voorzitter van de ondernemingsraad. Bezig zijn met het weer en alles wat ermee te maken heeft, leek Piet leuk voor in de vrije uurtjes.

Momenteel is de sympathieke zestiger de best bekeken weerman van Nederland. Opgeteld scoren de weerfilmpjes bij SBS op een doordeweekse dag  bijna drie miljoen kijkers. Door zijn warme persoonlijkheid en zijn voorkeur om midden tussen de mensen te staan als hij over zonnestralen of donderwolken praat, is Piet erg gewild. ‘s Zomers krijgt hij per dag zo’n zeventig locatieaanvragen binnen om het weer te presenteren en in 1999, 2000 en 2006 werd hij verkozen tot populairste weerman van het jaar.

Helaas moet Piet eind dit jaar SBS6 verlaten, maar fans hoeven hem na zijn vertrek niet te missen. De weerman heeft allerlei plannen, op andere media dan televisie. In De Telegraaf zei hij: “Ik word het uithangbord van een boekingssite, waar ik reizen met het weer ga combineren en er staan nog wat commerciële activiteiten op het programma”, vertelt de trouwe Fries. Per januari 2020 is hij weg bij SBS, waar hij al 23 jaar te zien is.