Ray Hinke

Hoe gaat het nu met Ray en Hinke uit Ik Vertrek?

Half Nederland leefde met met Ik Vertrek-stel Hilke en Ray dat een B&B voor motorrijders begon in Tjechië. Want wat een tegenslag moesten zij verwerken. Ray kreeg tijdens het klussen last van kramp op zijn borst en in zijn benen. Uit een ct-scan blijkt dat de spier die om zijn aorta heen zit, is gescheurd. Na een operatie van 9,5 uur, moet Ray een half jaar in het ziekenhuis blijven. Een zwaar revalidatietraject volgt.

Dit vindt allemaal plaats in de coronaperiode, waardoor hun zoons hun vader niet kunnen bezoeken. Een half jaar later mag Ray, die 25 kilo is afgevallen, weer naar huis. Hier probeert hij te doen wat hij kan voor hun B&B. Maar dan volgt de volgende tegenslag: Ray blijkt chronische leukemie te hebben.

Ray en Hinke zijn trots op elkaar

Uiteindelijk is te zien hoe de B&B toch geopend wordt en Ray en Hinke tevreden op hun avontuur terugkijken. Het koppel is trots op elkaar. Ray: “Of je het wel of niet haalt, dat maakt niet uit. Als je het maar probeert.”“Over een week zal Ray voor de tweede keer geopereerd worden aan zijn voet en zal er weer een lange periode van rust nodig zijn voor de genezing en revalidatie”, laat Hinke weten op de website van AVROTROS. “We hopen van harte dat, zodra de voet genezen is, het weer mogelijk zal zijn om te lopen, met of zonder krukken. De voet is dan volledig gefixeerd.”

Elke drie maanden controle

Hilke vertelt dat de CML (chronische myeloïde leukemie) gelukkig onder controle is. Ray moet elke drie maanden zijn bloed laten testen. “De CML zorgt er nog mede voor dat zijn energielevel heel laag is, maar hij heeft goede hoop dit na de laatste operatie zal verbeteren.”

Ziekenzorg van hoog niveau

Spijt van hun beslissing om te emigreren, heeft het koppel niet. “Ten eerste hebben we erg veel vertrouwen in de zorg hier. Ondanks dat de ziekenhuizen er nog uitzien alsof ze zijn blijven hangen in het verleden, is de medische zorg hier van hoog niveau. Ook de ruimte en rust die we hier gevonden hebben is niet te vergelijken met het leven wat we hadden in Naarden.”

Veel contact met zoons

Wel missen ze hun zoons. “Maar gelukkig hebben we dagelijks contact met ze. Ook komen ze regelmatig hier heen.” De twee zijn ook nog onlangs in Nederland geweest om Hinkes moeder te bezoeken.