Spaans Koningspaar Brengt Staatsbezoek Aan Nederland, Eerste Dag

Hoog bezoek uit Spanje voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima

Op uitnodiging van Zijne Majesteit de Koning brengt Zijne Majesteit Koning Felipe VI van Spanje op woensdag 17 en donderdag 18 april een staatsbezoek aan Nederland. Hij wordt daarbij vergezeld door zijn echtgenote Hare Majesteit Koningin Letizia.

Nederland en Spanje hebben een gedeelde geschiedenis en zijn verbonden door gedeelde waarden en belangen. De landen hebben al sinds 1648 diplomatieke relaties en de historische band tussen beide landen gaat nog verder terug. Binnen Europa zijn Nederland en Spanje al eeuwenlang verbonden op politiek, economisch, cultureel en sociaal vlak. De politieke samenwerking met Spanje is de afgelopen jaren geïntensiveerd. Beide landen trekken onder meer samen op rondom open strategische autonomie en georganiseerde misdaad.

Ook de economische banden zijn hecht. Spanje is bijvoorbeeld voor Nederland de zevende exportbestemming en Nederland importeert veel van onze groenten en fruit uit Spanje. Daarnaast vinden onder andere op het gebied van groene waterstof over en weer grote investeringen plaats om energie in de toekomst beschikbaar en betaalbaar te houden.

Veel Nederlanders voelen zich verbonden met Spanje en vestigen zich er zelfs (semi-)permanent. Ook trekken veel Spanjaarden naar Nederland om hier te studeren en werken. Op cultureel vlak vinden geregeld uitwisselingen plaats van kunst en cultuurbeoefenaars,  van de Oude Meesters, tot aan hedendaagse kunstenaars die kunst en cultuur koppelen aan maatschappelijk relevante thema’s zoals gelijkheid en duurzaamheid.

Koning Willem-Alexander en Koning Felipe trapten op de eerste dag van het bezoek een voetbal tijdens een bezoek aan een sportmiddag van de Cruyff Foundation tijdens het tweedaagse staatsbezoek van het Spaanse koningspaar aan Nederland. Onder begeleiding van buurtsportcoaches gingen kinderen voetballen, basketballen en kickboksen op een Cruyff Court.

Foto: ANP