Koning Willem-Alexander

In déze auto’s rijdt de koning graag rond

Koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen wonen in kastelen en rijden paard. In de meeste gevallen worden ze in koetsen vervoerd, althans, zo staat het vaak geschreven in boeken. Ooit een koning achter het stuur van een chique auto in zo’n boek tegengekomen? Zelden. Hoogstens achterin in een auto met chauffeur.

Kastelen zijn anno 2020 echter niet meer wat ze geweest zijn en lakeien zijn vervangen door de RijksVoorlichtingsDienst (RVD) die bepaalt wat er naar buiten wordt gecommuniceerd. De auto met chauffeur is gebleven en dat zijn niet de minste auto’s. Bovendien; hoeveel de RVD ook te zeggen heeft, onze Willem-Alexander lijkt een liefhebber van bepaalde automerken en die komen er dan ook. Ofwel met ofwel zonder chauffeur.

Die keren dat hij zonder reed, parkeerde hij zijn Ford in een Leidse sloot (1988), die prompt als grap van studenten werd gebombardeerd tot het Willem-Alexander Kanaal. Daarna volgde een reeks Volvo’s en een verlengde Audi, met chauffeur. Op dit moment wordt hij in een elektrische Tesla rondgereden.

Hoe het zit met de verzekering ervan? Het ligt niet echt voor de hand dat de koning een avondje aan ‘autoverzekering vergelijken heeft gedaan. Zo’n beveiligde auto zal aan verzekeringsgeld toch heus een lieve duit kosten.