Jacques Herb 05062023 Lp Ajdj (4)

Jacques Herb: ‘Mijn handtekening moest korter vanwege de vele fans’

Als we op de afgesproken plek in Deventer aankomen, zit Jacques Herb (77) breeduit lachend op het terras van de jachthaven waar hij graag komt. Zo af en toe fungeert hij hier als schipper op ‘De Havensloep’, om toeristen en geïnteresseerden over de IJssel te varen. Zodra de sympathieke zanger het plaatje ziet dat we hebben meegenomen voor dit gesprek, wrijft hij enthousiast in zijn handen. “Gelukkig een keer iets anders dan ‘Manuela’, want vaak gaat het toch daarover”, zegt Jacques ons zonder zijn grote hit tekort te willen doen. “Niets ten nadele van ‘Manuela’, want dat nummer heeft mij heel ver gebracht, maar het is ook leuk om het eens over een ander succesje te hebben!”

Financiële verrassing

Het singletje dat we op de kop hebben getikt in een kringloopwinkel, draagt de titel ‘De Toreador’. Het is een bekende song van Jacques Herb, net als ‘Manuela’ uit 1971 en ‘Een man mag niet huilen’ uit 1972. Alleen werden die twee liedjes geschreven door de onlangs overleden Pierre Kartner. Trots is Jacques erop dat hij ‘De Toreador’ zelf heeft geschreven. “Dat was in 1970, toen ik meedeed aan een talentenjacht in Scheveningen. Die won ik met dit lied, waardoor Pierre Kartner contact met me opnam en er een samenwerking ontstond. Ik ben extra trots op ‘De Toreador’ omdat ik het zelf heb geschreven. Fantastisch vond ik het, toen het nummer in 2020 opnieuw werd uitgebracht door Opgeblazen ft. Wilbert Pigmans”, glundert Jacques. Deze Brabanders zorgden er toen voor dat het dak eraf ging tijdens carnaval. Opgeblazen ft. Wilbert Pigmans zorgden ervoor dat een lied van vijftig jaar oud een knaller van een hit werd en ‘De Toreador’ werd opnieuw op de kaart gezet. Jacques speelde een rolletje in de videoclip en kon exact vijftig jaar later een centje aan het succes meeverdienen vanwege de auteursrechten. Het lied is maar liefst 25 miljoen keer gestreamd op Spotify. “Daar heb ik mijn nieuwe elektrische fiets van kunnen aanschaffen”, knipoogt Jacques. “Bovendien kwam het lied toen onder de aandacht van een veel jonger publiek, waardoor ikzelf ook opnieuw word gevonden op Spotify. Zo leerde een jongere generatie ook een beetje kennismaken met Jacques Herb”, zegt de zanger die net zijn nieuwe album ‘HERB’ heeft gelanceerd.

Kortere handtekening

Wie goed kijkt, ziet de handtekening van Jacques Herb op het meegebrachte singletje staan. Jacques bekijkt ‘m en lacht honderduit: “Dat was nog de lange versie, ik schreef mijn voornaam plus achternaam toen nog voluit als ik iets signeerde. Ik genoot ervan hoor, als mensen dat vroegen. Later heb ik mijn handtekening ingekort naar ‘J Herb’. Waarom? Simpelweg omdat het minder tijd kostte! Als er zo’n lange rij mensen stond te wachten, moest het allemaal wat minder lang duren. Puur praktisch, haha.”

Jacques Herb 05062023 Lp Ajdj 2

Foto’s: Andries Jelle de Jong