1210 Jandino Asporaat

Jandino Asporaat verklaart waarom tv-carrière in megadip zit

De volumeknop van de afstandsbediening heeft weer rust: Jandino Asporaat is nauwelijks meer te zien op televisie. Wat is er aan de hand? Hij legt het uit in het AD.

Jandino Asporaat kondigde in de zomer van 2019 een half jaar durende tv-pauze aan, maar dat is inmiddels al een anderhalf jaar durende tv-pauze. De komediant had destijds net de gigantische SBS 6-flop Dino & Friends in New York achter de rug en gaf aan dat het ‘nu tijd is voor Dino en alleen effe Dino, zonder mezelf schuldig te voelen’.

Het lijkt alsof Jandino definitief is verdwenen van de nationale beeldbuis. Waarom? “Omdat ik zelf aangaf: tv-programma’s moeten beter reflecteren wie ik ben. En de meeste tijd bouw ik bruggen. Ik ga om de 2 à 3 weken naar Curaçao waar ik de wijken induik, jeugdgevangenissen bezoek, met jongeren praat die ongelukkig zijn – met educatie dus”, zegt hij vandaag in het AD.

Helemaal maatschappelijk betrokken dus. Dat is weer eens wat anders dan dat geschreeuw in schijtlollige programma’s. “Als ik word gevraagd om weer een lollig programma als Alles mag op vrijdag te maken, zeg ik waarschijnlijk ja. Te leuk! Maar ik heb al zo veel succes gehad. En voor succes heb je tv helemaal niet nodig. Ik kan mijn tijd beter gebruiken, ik wil doorgroeien.”

RTL en SBS willen niet

Op de vraag of tv-zenders geen brood zien in een maatschappelijk betrokken Jandino, antwoordt hij: “Dat vinden de zenders moeilijk. Zij geven mensen wat zij dénken dat kijkers willen zien. Ik heb het imago om alleen voor grappige dingen te worden gevraagd.”

“Ik ben ook nooit gevraagd om iets samen met zenders te ontwikkelen. Het is altijd: wij hebben iets, willen daarvoor een goedlachse presentator met veel energie… en boem! Je moet jezelf de vraag stellen: is het doel populair te zijn of echt aan het werk te gaan? Mijn doel is het werk voor de eilanden.”

Sixpack

Jandino is momenteel druk aan het sporten en hij volgt een koolhydraatarm dieet. Waarom? Hij wordt op 9 januari alweer veertig jaar. “En dan wil ik eindelijk weer eens een foto van mijn buikspieren laten zien.”

bron: Mediacourant/ foto: William Rutten