1210 Jandino Asporaat

Jandino geeft verheldering over afwijzen talkshows

Jandino Asporaat wil op dit moment niet bij Nederlandse talkshows te gast zijn. Waarom dat zo is deelt hij in een post op Instagram, waarin hij verheldering geeft over de reden van afwijzen. Hij deelt dat hij vindt dat talkshows, zoals die van Eva Jinek, de verdeeldheid in Nederland voeden. De cabaretier besloot zijn theatertour te annuleren omdat hij het er niet mee eens is dat bezoekers moeten aantonen dat ze gevaccineerd zijn of recent een negatieve testuitslag hebben gekregen.

Jinek liet dinsdag in haar show weten dat geen van de boze ‘weigerartiesten’ tijdens haar show uitleg wilden komen geven. Zij zijn volgens haar bang voor framing en reacties.

“Het had ze gesierd als ze eerlijk waren geweest en zeiden: ‘Jandino heeft meerdere malen bedankt voor onze show omdat hij vindt dat talkshows op dit moment ook bijdragen aan de verdeeldheid in Nederland, als het gaat om dit onderwerp. Hij heeft ons, als programmamakers, gevraagd om zeer zorgvuldig te zijn met wat je doet en te allen tijde de ander mee te nemen in je hart wanneer je een beslissing maakt,” schrijft de cabaretier op Instagram.

Onder meer de Kunstenbond, een vakbond voor mensen in de creatieve sector, uitte veel kritiek op weigerartiesten als Jandino en Douwe Bob. Zij zouden namelijk met het afgelasten van hun tournee ook hun crew, hun band en de theaters duperen. Veel mensen in deze sector werken als zzp’er en zijn dolblij dat zij na anderhalf jaar coronalockdown weer aan de slag kunnen.

Zo stapte de band van Douwe Bob dinsdag op omdat de zanger het besluit om de tournee te cancellen niet met hen had overlegd. Jandino wilde de afgelopen dagen niet delen of hij zijn crew had geconsulteerd over zijn besluit en of hij hen financieel heeft gecompenseerd voor het werk dat zij nu niet meer kunnen doen.

Beeld: ANP