Placeholder

Jeugdzonde

Als we Willem-Alexander in zijn rol als keurige koning zien, is het moeilijk om voor te stellen dat hij ooit een boefje is geweest. Toch blijkt Wim-Lex een jeugdzonde te hebben begaan. Hij vervalste in zijn schooltijd namelijk de handtekening van een Olympisch kampioen en probeerde deze te verkopen op school. Goed om te weten dat ook in hogere kringen wel eens een geintje wordt uitgehaald. Dat de Gouden Koets echter is bezoedeld door de Marechaussee is geen grapje. In het ietwat kitscherige rijtuig schijnen de politiepakken meer dan eens van het lijf te worden gerukt voor stomende vrijpartijen. Zo star als de Marechaussee doorgaans de wacht houdt voor de paleizen, zo beweeglijk is het politiekorps klaarblijkelijk in de koninklijke koets.

Wie niet in een Gouden Koets werd rond gereden, maar wel een hartje van goud had, was Ciske de Rat; het Amsterdamse schoffie die onze harten stal. Mijn zusje was indertijd stapelverliefd op Danny de Munk. Dit brengt me op mijn jeugdzonde: Toen we ten tijde van het succes van ’Ciske de Rat’ met de bus op wintersport zouden gaan met het hele gezin, kwam ik op het stoute idee om zelf een nep-passagierslijst te fabriceren met daarop onze namen én die van Danny en zijn ouders. Mijn zus was een jaar of 10 en door het dolle heen toen ze zwart op wit las dat ze ’op vakantie ging’ met haar idool. De hele school wist ervan. Ik hoef niet uit te leggen hoe groot haar teleurstelling was toen bleek dat het slechts een grapje was.

Mijn zus heeft Danny de Munk nog altijd hoog zitten, mij inmiddels gelukkig ook weer. Vaak hebben we ons afgevraagd wat de reden van de breuk tussen Danny en zijn ouders kon zijn. Ze leken zo hecht. Het doet ons goed dat Danny’s vrouw deze week de voorzichtige verzoening bevestigt. Wat er ook tussen hen is voorgevallen, iedereen maakt wel eens een foutje… De kunst is om over je hart te strijken en elkaar te vergeven. Danny weet als geen ander dat familie uiteindelijk goud waard is.

Tot volgende week!
Chantal Braspenning
Chef Redactie