Srong Women Award 2017

Joke Bruijs over het drama in haar moeders leven

Joke Bruijs, die 14 januari 71 jaar wordt, is een positief mens. Dat heeft ze aan haar moeder te danken. Joke herinnert zich over haar in ’Kunststof’ op NPO Radio 1: ”Mijn moeder die zei op een gegeven moment: ik ben te arm om gelukkig te zijn. Toen dacht ik: oh, wat erg. Wat zou ik dat erg vinden. Ik heb altijd gezorgd dat ik dat niet mee hoefde te maken.” Volgens Joke heeft haar moeder geen leuk leven gehad. Dat komt volgens haar omdat haar moeder in de Tweede Wereldoorlog met haar vader getrouwd is en midden in de hongerwinter haar eerste kind kreeg. Later maakten drie andere kinderen, waarvan Joke de jongste is, het gezin compleet. Maar eigenlijk hadden haar ouders toen vier kinderen moeten opvoeden, aldus Joke. Tussen haar jongste broer en Joke zat namelijk nog een meisje. ”Ik heb nog een zusje gekregen, maar zij is doodgeboren. Dus dat heeft mijn moeder ook moeten meemaken.”

Foto: Brunopress